21.04.2024 | 19:53

Осем премиери ще предложи 15-ото издание на фестивала „Опера в Летния театър“ във Варна

Снимка: Красимир Кръстев / БТА

Осем премиери ще предложи 15-ото издание на фестивала „Опера в Летния театър“ във Варна. Това съобщи днес на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в града директорът на Театрално-музикалния продуцентски център Даниела Димова. Сред новите заглавия има пет опери, два балетни спектакъла и един мюзикъл. Общо 20 са събитията в програмата, които започват на 15 юни и продължават до 30 август.  

Откриването е с оперна гала, посветена на 100-годишнината от кончината на Джакомо Пучини и 75-годишнината на Рихард Щраус, с участието на примите Александрина Пандачанска и Александрина Михайлова под диригентството на Григор Паликаров. Музиката на Пучини ще бъде част от фестивала с още четири спектакъла, два от които с участието на оперната певица Соня Йончева, която гостува и през миналата година във Варна. Тя ще влезе в роли в „Бохеми“ и „Мадам Бътерфлай“ на 6 и 10 август. Димова припомни, че превъплъщението й в „Мадам Бътерфлай“ пожъна преди седмици голям успех в Берлин. 

Публиката ще има шанса отново да види и примата Красимира Стоянова, която ще участва в спектакъл на „Бохеми“ на 6 юли в копродукция с Националната опера и балет на Албания. Неин партньор ще бъде тенорът Антонио Гандия, който идва за пръв път в България. Спектакълът е част и от селекцията на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. 

„Опера в Летния театър“ ще представи и „Триптих Пучини“ по едноактните опери „Джани Скики“, „Мантията“ и „Сестра Анджелика“ на 26 юни. Постановката е на Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго с адаптация на Ада Гурра, под диригентството на Якопо Сипари ди Пескасероли, уточни директорката. 

Значим акцент на тазгодишната програма на „Опера в Летния театър“ е балетната премиера на „Катерина или дъщерята на разбойника“ по либретото на Жул Перо с музиката на Цезар Пуни. Авторска редакция прави хореографът Сергей Бобров. Той е изследвал стари транскрипции на постановката, която е била изключително популярна през XIX век, а след това е забравена, обясни Даниела Димова и добави, че на сцената ще излязат 60 балетисти с над 200 костюма.

Другата балетна премиера в програмата е „Ню Йорк“ на хореографката Сабрина Боско с музика на Франк Синатра. 

Колаборация с Националната опера на Тирана е и операта „Самсон и Далила“ от Камий Сен-Санс, чиято премиера е на 23 юли. Режисьор е Ада Гурра, диригент – Григор Паликаров. В ролята на Самсон влиза Валерий Георгиев, а Далила ще бъде албанската певица Ивана Ходжа, която варненската публика гледа в постановката на „Аида“ с Красимира Стоянова миналия сезон, припомни директорката. 

Мюзикълната премиера на тазгодишния фестивал е „Дух“ с диригент Страцимир Павлов и режисьор Сребрина Соколова със специалното участие на актрисата Милица Гладнишка. 

Публиката ще може да посети още концерт-спектаклите „Чудният свят на оперетата“ с диригент Найден Тодоров и режисьор Александър Мутафчийски и „С музиката на Холивуд“, дирижиран от Бенедето Монтебело. Трибюти ще бъдат направени на групите „Пинк Флойд“ и „Куин“.

Закриването на 15-ото издание на „Опера в Летния театър“ е с оперна гала, за която е поканена примата Ана Пироци.

Валентина Добринчева

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights