28.02.2024 | 15:03

Осмо международно биенале на църковните изкуства във Велико Търново

Снимки: ФБ - ВТУ

В изложбените зали „Рафаел Михайлов” на Великотърновския университет бе открито VIII Международно биенале на църковните изкуства, което се провежда под патронажа на ректора на Великотърновския университет проф. д-р Димитър Димитров, съобщават от ВТУ.
Експозицията е съвременното творчество в областта на православните църковни изкуства: иконопис, стенопис, дърворезба, утвар, мозайка, графика и други, участващи в храмовото оформление и богослужебната практика.
Проф. Димитър Димитров откри биеналето и приветства всички творци и гости.

„За мен е изключително удоволствие да открия това престижно събитие в областта на визуалните изкуства. Великотърновският университет винаги е подкрепял таланта и устремеността на младите творци. Пожелавам ви здраве, творческа енергия и успехи!“, каза Ректорът при откриването.
Поздравление към участниците отправи и проф. д-р Магдалена Легкоступ, декан на ПБФ.
Тазгодишното издание на форума, което започна с молебен и награждаване на изявените творци, се отличава с участници от Гърция, Румъния, Сърбия, Република Северна Македония и Украйна. Едно от събитията, съпътстващи биеналето е фотографската изложба „Воздвижение. Кръстът на Света гора Атонска“ на Георгиос Пупис от Светогорски център „Агиоритики естия“, Солун, Гърция, както и презентация на проф. д-р Миглена Прашкова – „Иконостасите на проф. д-р Симеон Захариев (1955–2020) – ретроспекция“.
Международното биенале на църковните изкуства е проект на катедра „Църковни изкуства” към Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ в партньорство със Сдружение „ИКОНА“ и съфинансиран от Община Велико Търново като събитие от Културния календар на Общината за 2023 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights