24.04.2024 | 14:50

Остров край Созопол става център по изкуствата

Снимка: БНР - Бургас

Остров „Св. св. Кирик и Юлита“ край Созопол ще се превърне в център по изкуствата с френско финансиране.  

Островът е с територия 82,5 декара и е разположен в акваторията на Созополското пристанище. Направените разкрития дават основания на учените да смятат, че това място е изпълнявало ролята на Акропол на древния гръцки град-държава Аполония Понтика, а през ранното Средновековие е издигната и една от първите базилики у нас.

Днес това място е паметник на културата, а през последните години пустееи тъне в разруха.

В края на август министърът на културата проф. Велислав Минеков обяви, че се подновява работата по проекта за превръщането на острова в световен център на изкуствата. Тогава той инспектира терена и констатира, че той се намира в изключително тежко състояние, а сградите на бившето военноморско училище и казармите тънат в разруха.

Проектът по обновяването отлежаваше с години поради липса на финансиране. Сега идеята остров „Св. св. Кирик и Юлита“ да стане културен център, в който да има музей на археологията и съвременното изкуство, която е от години, е напът да се осъществи. 

Минеков и посланикът на Франция у нас Жоел Мейер подписаха този месец декларация за намерение между правителствата на двете държави във връзка с проекта за създаване на център на изкуствата на остров „Св. св. Кирик и Юлита“.  

Френска фирма ще извърши предпроектно проучване, което ще оцени възможностите за реализацията на созополския остров като център на изкуствата. Агенция „Франс Музеум“ е френски консултант в областта на инженеринговите културни проекти, който оказва помощ в създаването и трансформацията на музеите и културно-историческите обекти, като използва във Франция и в международен план оригиналния си опит и мрежата си. 

Според министър Минеков след реализирането на проекта Созопол ще заживее по друг начин през зимата, защото, ако стане реалност, градът и регионът няма да разчитат само на летните туристи.

На острова се предвижда изграждането на открита музикална сцена, също и галерии. Има идея щабът на армията да се превърне в резиденция на артисти.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights