26.05.2024 | 2:22

Отбелязваме Световния ден на фотографията

Снимка: pixabay

През днешния ден се навършват 181 години, откакто фотографията е призната от Френската академия на науките и изящните изкуства. На 19 август 1839 г. е направено официалното представяне на фотографския процес от Луи Дагер пред Френската академия на науките и изящни изкуства. 

Фотографията навлиза широко на потребителския пазар през 1901 г., с представянето на известни модели фотоапарати, а през 1925 г. се появява първият апарат “Лайка” с 35 мм черно-бял филм, какъвто се използва и до днес.

Думата фотография произлиза от гръцките думи φως – светлина и γραφις – писец, и буквално означава “рисуване със светлина”. 

Опитите за „фотографиране“ датират още от времето на Леонардо да Винчи.

За рожден ден на фотографията се счита 1799 г., когато Томас Уеджуд прави примитивен фотоапарат с надеждата да получи снимки, които да използва в орнаментацията на керамика. Отказва се от проекта, тъй като изображението много скоро избелява. През 1802 неговите експерименти са публикувани в The Journal of The Royal Institution (London).

Първата успешна фотографска снимка е от 1826 година и е дело на френския изобретател Жозеф Нисефор Ниепс – той експонирал 8 часа при силна слънчева светлина, а за фотографска плака използвал полирана калаено-оловна плочка.

През 1941 Kodak представя своя цветна Kodacolor лента, а през 1995 японската фирма Casio създава първата цифрова камера с LCD монитор.

В България художествената фотография е призната за изкуство през 1957 г. През 1959 г. в тогавашния Техникум по графика (Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография) е открито редовно и задочно обучение по фотография.

Първата съхранена снимка на българи е от 1842-1843 година. На портрета са фотографирани във Виена възрожденецът Тодор Минков с майка си. Фотографията вероятно е направена от българина Анастас Йованович.

Пионерите фотографи, поставили началото и популяризирали фотографското изкуство в България, са Анастас Йованович, Атанас Стоянов, Тома Хитров, Георги Данчов и Георги Ст. Георгиев.

От 1993 г. фотографията започва да се изучава като отделна специалност в катедрата “Филмово и телевизионно операторство и фотография” на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ).

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights