21.09.2023 | 17:40

Откриват експозицията с оръжия и униформи от Руско-турската война в музея в градския парк (снимки)

Снимки: "Подиум"

Изложба на оръжия, униформи и снаряжение от Руско-турската Освободителна война ще бъде открита днес, 1 март, от 17.00 часа, в музея в градския парк “ Св. Георги“ в Добрич.
Експозицията е съвместна инициатива на Регионалния исторически музей и РК „46-и пехотен Добрички полк” към НД „Традиция”. Експозицията е посветена на 145-годишнината от Освобождението на България от османско робство. В нея са показани автентични оръжия, използвани по време на войната и реплики на униформи, изработени в пълно съответствие с оригиналите. Военните действия са представени с над 120 гравюри, снимки и картини. Медали и лични вещи на опълченци от фонда на добричкия музей допълват експозицията.
Посетителите ще се запознаят с хода на военните действия чрез над 120 гравюри, снимки и картини. Художественото оформление на 30-те информационни табла, проследяващи развитието на събитията, е на добричкия художник Венцислав Великов. Негов е и дизайна на плаката на изложбата.
По-голямата част от оръжията са от личните колекции на членовете на РК „46-и пехотен Добрички полк”. Репликите на униформи и снаряжение също са предоставени от добричките реконструктори. Това е 20-ата поредна изложба, която добричкият музей и местния военноисторически клуб организират съвместно.
На 3 март добричките реконструктори от РК „46-и пехотен Добрички полк” към НД „Традиция” ще участват във възстановка на бойните действия в Североизточна България, като тя ще се проведе във Велики Преслав.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights