24.04.2024 | 18:03

Откриват изложба – живопис на ДИНКО СТОЕВ в зала „Райко Алексиев“

От 10 до 28 ноември 2023 година в СБХ – зала „Райко Алексиев“ ще бъде експонирана изложба – живопис на ДИНКО СТОЕВ. Откриването е на 10 ноември, петък, от 18:00 часа.
С предстоящата си изложба Динко Стоев отваря врати към един създаден от него свят, който вече не ни изненадва. В него властва тъга, ужас от безсмислието на съществуването и жестокост. Както пише Кирил Василев по повод предходната изложба на автора в зала „Райко Алексиев“ през 2017: „Това е свят на екзистенциална опустошеност, на ужасяваща самота, която има космически измерения. В платната на Динко Стоев винаги са доминирали два цвята – червеното и черното. Червеното в неговите платна е преди всичко цветът на одраната и окървавена плът, а черното е цветът на космическото.“
Изложбата е организирана около няколко отделни сюжета, върху които авторът работи от години. „Това са сценарии и герои, които сякаш не мога да изоставя и които претърпяват периодична преоценка и преработка. Струва ми се, че неотменното завръщане към тях ги прави някак особено важни, че са свидетелства за нещо устойчиво у мен. Разбира се, те са част от голямата тема на творчеството ми по принцип. Но също така и сами по себе си бележат една конкретна страна на собствената ми чувствителност и начина, по който съм я осмислял през годините. А в този контекст, доведени до последните си варианти, те са и коментар върху историята на тази чувствителност. Обръщайки се назад, виждам, че за мен светът и преди е изглеждал такъв, какъвто изглежда днес. И да е имало по-добри години, дори детски и невинни години, в тях винаги е имало и нещо болезнено. А може би и преди, и сега, и за тези след нас, дори и светът да не изглежда толкова суров, всъщност винаги ще бъде такъв – кървави найлони ще се извиват пред важните ни здания, всички ще стискаме зъби, захапали пръта, и приказното винаги ще бедства.“

За автора
Динко Стоев е роден през 1958 в София. Завършва живопис в Националната художествена академия при проф. Иван Кирков през 1985. Преди това завършва НУИИ „Илия Петров“ в София. Понастоящем е член на ръководството на секция „Живопис“ на СБХ. Член на СБХ от 1985.
Досега е представял изкуството си в 12 самостоятелни изложби, последните от които са: 2022, 2020 и 2017 – галерия „Стубел“, София; 2017 и 2013 – СБХ – зала „Райко Алексиев“.
От 1988 участва в общи и групови изложби: 2022 – „7 извън трафика“, СБХ – „Шипка“ 6, София; 2017 – Спорът за реалността, куратори: проф. Станислав Памукчиев, проф. Петер Цанев, Кирил Василев, СБХ – „Шипка“ 6, София; „Пейзаж“, галерия „Шипка“ 6, София; 2011 – проект Urban Zone, СБХ – „Шипка“ 6, София; „Кутии за сънища“, куратор: Николай Маринов, СБХ – „Шипка“ 6, София; 2010 – „10 х 5 х 3“, куратор Йово Панчев, СБХ – „Шипка“ 6, София; 2009 – изложба в рамките на Дните на София в Москва „Диалози с времето“. Картини от колекцията на СГХГ от средата на XX до началото на XXI век, куратор: Аделина Филева; 2008 – Творби от колекцията на Лудвиг от 80-те години и новини тенденции в изобразителното изкуство в България, куратор: Беате Райнбеншайд, Кобленц, Германия; 2006 – пътуваща изложба Варшава – Амстердам – Москва, „Пластично/концентуално“ – съвременна българска живопис, куратор: проф. Чавдар Попов; 2005 – „Лични митологии“, СБХ – „Шипка“ 6, София; 2004 –СБХ – „Шипка“ 6, София; „Социално и поетично“, СБХ – „Шипка“ 6, София; 2003 – „10 х 100“, списание „Изкуство / Art in Bulgaria“, СБХ – „Шипка“ 6, София, и много други.
Награди: 2017 – Национална награда за живопис „Захарий Зограф“; 2009 – Награда на СБХ за участие в изложбата „Родени независими“; 2007 – Номинация за наградата на МТел за съвременно българско изкуство; 1995 – Награда на СБХ за участие в изложбата „Пейзажът“; 1994 – стипендия на Британския съвет за специализация в Колежа по изящни изкуства в Бат, Великобритания.
Творби на Динко Стоев са собственост на Националната галерия, Софийската градска художествена галерия, редица галерии в страната, както и на частни колекции и галерии в Германия, Великобритания, Холандия, Япония и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights