15.07.2024 | 8:57

Откриха 22-ия фестивал на любителското кино в Шумен

Снимки: НЧ "Добри Войников - 1856"

Началото на Международния фестивал на любителските исторически филми беше поставено тази снощи със запалване на фестивалния огън пред старата сграда на НЧ „Добри Войников-1856“. Повече от две десетилетия събитието събира в Шумен гости и участници от страната и чужбина и се превръща в една от значимите културни прояви за града и за почитателите на любителското кино, съобщават от НЧ „Добри Войников – 1856“.
От името на кмета на Шумен проф. Христо Христов поздравление към участниците отправи зам.-кметът Десислава Петрова. По думите й, на град като Шумен с богата история, култура и традиции в кинолюбителското движение му прилича да има такъв фестивал. В поздравителния адрес, който кметът изпрати до организаторите, участниците и журито се казва: „Фестивалът е с близо половинвековна традиция и за всички нас е привилегия да бъде част от културната памет на града ни.“
Режисьорът Александър Донев и член на фестивалното жури пожела на форума да не отстъпва от завоюваните позиции. „Фестивалът е най-мащабната международна проява за любителско кино и ще се радваме да виждаме все повече и по-добри филми“, каза Донев.


Началото на фестивалните дни беше поставено със спектакъл на Дружество „Традиция“ и с изложба „100 години кинолюбителско движение в България“. Шумен е един от първите градове в страната, в които се създава дружество на кинолюбителите. Негови основатели са Веселин Хлебаров, Димитър Златев и Ростислав Бакалов, който „издава“ или по-точно рисува единственото в Европа ръкописно списание от 1929 до 1930 година. Оттогава са запазени 20 броя, които се съхраняват в Регионалния исторически музей.
Фестивалната програма вчера продължи с представителна прожекция на нови шуменски филми.
В събота, 29 юни, прожекциите ще започнат в 9.30 и ще продължат до 13.00 часа. От 15.30 до 17.30 часа в зала „Сава Доброплодни“ ще се проведе кръгла маса, посветена на 100-годишнината от началото на българското кинолюбителско движение. Награждаването е на 30 юни, от 10.00 часа, също в зала „Сава Доброплодни“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights