28.02.2024 | 14:59

Отново заработи часовникът на покрива на Художествената галерия в Силистра

Снимка: Александър Леви

Отскоро отново заработи часовникът на покрива на Художествената галерия в Силистра. След няколкогодишно мълчание отново се чува камбанният звън, който отмерва всеки кръгъл час. Това стана благодарение на служителя на галерията Теодор Стойчев, който се е заел с поддръжката на ценната реликва.

За БТА Стойчев разказа, че някои от зъбчатите колела на механизма са почнали да се амортизират и трябва да се изработят нови. На този етап обаче часовникът все още може да работи. Нужно е да  се регулира и да се навива на всеки три дни.

Историята на градския часовник на Силистра е близо 140-годишна. Той е монтиран върху високия купол на покрива на галерията и е производство на чешката фирма „Хайнц“. Има четири циферблата, обърнати към четирите посоки на света, всеки от тях е с диаметър един метър. Знае се, че часовникът е заработил през 1886 година. За съжаление летописците от онова време не са оставили за поколенията нито датата, нито часа, когато за първи път е прокънтял мелодичният му звън.

Интересно е и устройството на часовника. Той е механичен, работи с верига и две противоположни тежести, всяка от които е 50-килограмова, а височината на механизма от машината до циферблата е 12 метра. Едно навиване на механизма е достатъчно часовникът да работи три денонощия. Повече от столетие еднометровото махало прецизира времето с 10-килограмов диск. На всеки кръгъл час от този часовник силистренци разбират колко точно е часът, в зависимост от броя на ударите на специално монтираната камбана. Часовникът е издържал на земетресенията през 1977 и 1990 година, независимо че по сградата има следи от напуквания.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights