20.07.2024 | 12:57

Отново представят книгата на маестра Константина Петкова „Това, което чух, видях и преживях“ в столицата

Видната оперна певица, режисьор, педагог и меценат маестра Константина Петкова ще представи автобиографичната си книга „Това, което чух, видях и преживях“ на 25 март от 19 ч. в галерия „Мраморно фоайе“ на зала „България“. Тя ще разкаже за богатия си творчески път, ще предаде опита и вдъхновението си, а в музикално-литературната част на събитието на сцената ще излязат бележити творци, изнасяли концерти и спектакли в нейния артистичен дом в добричкото с. Пчеларово. Пътят на маестра Петкова в изкуството започва на сцената на Русенската опера, преминава през Италия, Франция, САЩ, Швейцария, където тя се прочува със своите авангардни спектакли и създава собствена школа за обучение на участващите в постановките артисти. След завръщането си в България тя продължава своята педагогическа дейност, а наследствения дом в с. Пчеларово превръща в творчески център за концерти, театрални представления и изложби.
Водещ на събитието ще бъде Светослав Николов, програмен директор на Jazz FM, книгата ще представи поетът Матей Стоянов, а откъси ще четат актрисата Йоана Буковска и Юлиана Маринова – управител на Пространство за култура Portrait, където преди месец се състоя премиерата на книгата в София. По-рано тя бе представена и на Plovdiv Jazz Fest. Много видни български творци ще споделят своите незабравими впечатления от гостуванията си в артистичния дом на маестра Константина Петкова и ще поднесат музикални изпълнения. Сред тях са вокалистите Мими Николова, Камелия Тодорова, Васил Петров, Весела Морова, Константин Бейков. Те ще пеят с Мартин Марков на пианото, който ще поднесе и оригинална композиция от инструменталното си творчество. Ще чуем също Вокална група „Спектрум“, цигуларя Иван Пенчев от Софийска филхармония и „Кварто квартет“ с арфистката Деница Серафимова и тяхната талантлива дъщеря Емма Роуз Кацари, китаристът Мирослав Иванов и други. Актьорът Любомир Бъчваров ще ни поднесе фрагмент от моноспектакъла „Греховната любов на зографа Захарий“. На сцената ще излязат ученичката на маестра Петкова Дора Чокойска-Савова – сега в състава на Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, а също и дългогодишният автор на плакати за събитията в с. Пчеларово Стелиян Хаджиев.
Събитието ще ни пренесе в атмосферата на този добруджански дом, храм на духовността, чрез селекции от творби, изложени в артистичните му пространства – афиши за постановки на Константина Петкова, картини, филмови плакати. Дошлите ще могат да си закупят екземпляр от книгата и да получат автограф от маестра Константина Петкова.
Творческият път на маестра Константина Петкова започва от Добрич, преминава през Русенска опера, където е назначена от акад. Васил Казанджиев и където работи с Дмитрий Шостакович, за да продължи в Италия, Австрия, Франция, САЩ и Швейцария. Тя учи пеене и режисура в Консерватория „Санта Чечилия“ и завършва Национална академия „Санта Чечилия“ в класа на проф. Тито Гоби. Един от първите ѝ професионални ангажименти е с „Виртуозите на Рим“, а режисьорският ѝ дебют е с постановка по музика на Монтеверди. Във Франция записва в Радио Париж, в Ню Йорк постига големи успехи със своите постановки в галерия в Сохо, включително „Самовили самодиви“ по мотиви от българския фолклор. В преподавателската си дейност развива собствена методика, чрез която обучава млади артисти в целия си път по света и в България. От 2013 г. в родния дом в с. Пчеларово тя организира ежегоден цикъл от събития с театър, литература и музика в цялото ѝ жанрово многообразие. През първите осем години финансира дейността на културния център изцяло със собствени средства, а през 2021 г. и 2022 г. осъществяването на програмата бе подпомогнато от Национален фонд „Култура“. За да направи своите достижения национално достояние, да ги запази във времето и да ги популяризира, тя дари целия си архив на Държавна агенция „Архиви“.
В живота си, посветен на изкуството, маестра Константина Петкова е водена от своя идеал големият творец да бъде достойна, вдъхновяваща личност и добър човек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights