30.05.2024 | 16:36

„Отскубнати до корен“ – истината, която е време да си кажем

Снимка: apollonia.bg

Филмът на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов с прожекция на „Аполония“ 2023

Публиката на 39-ите Празници на изкуствата „Аполония“ ще гледа филма, провокиращ разговора за миналото, за което обикновено избираме да мълчим. След като беше представен в София и Бургас, където предизвика широк емоционален отзвук, и спечели наградата за „Най-добър документален филм“ на фестивала „Киноваканция“ 2023, „Отскубнати до корен“ ще се прожектира в лятното кино в Созопол в първата филмова вечер на фестивала – днес, 29 август, от 22 часа.

Филмът на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов е драматичен сюжет, който разказва за важни исторически събития, чиито последици отекват шумно и в новото столетие. Той навлиза в съдбата на проф. Димитър Атанасов – американски възпитаник с принос към световната наука.

„Проф. Атанасов е един от българите, които са почти напълно забравени, въпреки огромния му принос за съграждането на страната в онези прословути 30-те години на миналия век, когато България, едва съвзела се от национална катастрофа, започва да привиква всичките си синове, изпратени в чужбина, за да учат. Всички се връщат обратно, за да съграждат отечеството си. Съдбата на проф. Атанасов, за съжаление, е сходна с тази на всички тези представили на този интелектуален, духовен, икономически и политически елит, който – за благодарност за това, което са направили за страната си – през 44-та – 45-та ще бъде почти унищожен. Ако не физически, то психически. И всъщност филмът е колкото за проф. Атанасов, за да разкажем, да го реабилитираме, да го върнем – паметта  за него, за това, което е сътворил за страната,  толкова и на втори пласт тече контекстът и предупреждението, че трябва да извадим докрай тези истории. Защото тази история не е просто история за едни унищожения, а за това кой ги унищожи и защо, защо заметохме под килима истината за унищожаването на този елит, за дългата сянка на ДС и за това, че в крайна сметка, извън конкретната история, този филм се присъединява към други такива документални филми – слава богу, вече ги има – с които искаме да кажем, че разговорът за антикомунизма съвсем не трябва да е приключил“, обясни в „Артефир“ Антоанета Бачурова.

В центъра на разказа в „Отскубнати до корен“ е дъщерята на проф. Димитър Атанасов – Елена, която вече не е сред нас, но е лелеела за това хората да узнаят истината за баща ѝ. Тя пише книгата, по която е направен филма – „Когато вече не мълчим“. И макар до момента да има пет издания и интересът на обществото към нея да е голям, според Антоанета Бачурова съществува и обратното – желанието у някои хора да не се говори по темата.

Филмът поставя особено важния въпрос за подценяването на комунизма като универсално зло и причина за днешните нещастия на обществото. Той е разказан лично и представлява едно емоционално завръщане към спомена за една „изгубена България“.

„Това, което се е случило и ние не го знаем като история, всъщност е обяснението за много неща, които се случват с нас днес“, каза още Бачурова и добави:

„Нещо трябва да се направи на ниво образователна система. Тази истина трябва да се вкара в учебниците по история. Децата трябва да го знаят това.“

Екипът на филма много цени наградата от фестивала „Киноваканция“, защото журито, което я присъжда, всъщност се състои от млади хора. Идеята на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов е да направят открити уроци по история с прожекции на „Отскубнати до корен“ в галерия „Прегърни ме“, за да не спира дискусията по темата.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights