28.02.2024 | 14:43

От Й.С.Бах до прогресив рок ще свири Калоян Куманов с партньори в „Акордеонни импресии“

Калоян Куманов, Снимка: Валентина Венциславова

Един от най-успешните и виртуозни акордеонисти у нас и зад граница Калоян Куманов ще зарадва публиката с концерт импровизации в компанията на Стоян Янкулов-Стунджи – ударни и перкусии, Юлиан Янев – пиано, кийборд, Владимир Владимиров – китара, Радослав Славчев-Riverman – бас и Мирослав Иванов – китара.

Това ще стане на 25 октомври от 19:00 ч. в Първо студио на БНР.

С очаквания от мнозина концерт „Акордеонни импресии“ продължава проектът“Джаз в Първо студио“ на БНР, отбелязват продуцентите.

  • След спечелване на конкурс Калоян Куманов се превръща в първия българин, свирил и в двата централни акордеонни оркестъра на Каталуния (Акордеонния оркестър на Барселона и на оркестъра към Консерваторията в Сабадей). По-късно придобива магистърска степен в Университета на Барселона със специалност „Музикална педагогика“ в класа на Роса Мария Жирбау. Единадесет години е преподавател по акордеон, солфеж и хорово пеене в Каталунската консерватория Liceu Conservatorio de Superior – Barcelona. Лауреат е на национални и международни конкурси. Участва в различни музикални проекти, камерни състави, групи за World Music, Folk music, и класическа музика, има самостоятелни концерти. Свирил е на сцени като Palau de la musica catalana, Барселона, Gran Teatre del Liceu, Барселона, залата на Й. С. Бах в Лайпциг, Гранд опера Париж и др. Като композитор и изпълнител участва в театрални пиеси, както и в спектакли на различни музикални компании. Води майсторски класове по акордеон за класическа музика и балканска музика.

„Замислил съм го така, че да бъде интересно и вълнуващо. И така се очертава – дори само като се види кой още ще участва – изтъкна пред БНР-Радио София Калоян Куманов, преди да изреди партньорите си на сцената. – Лесно да ги избереш, не е лесно те да са свободни и да се съгласят. И съм им благодарен. Ще свирим Й. С. Бах, прогресив рок, Гери Мур, танго, класика и български фолклор – и всичко това с основен инструмент акордеон. Такива концерти се правят рядко.“

През ноември Куманов ще участва в Пловдивски фестивал на камерната музика. Поканен е след Нова година да се включи в проект и турне с оркестър за балканска и циганска музика. И при успешен концерт та 25-и, да замисли и осъществи и „Импресии-2“.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights