13.06.2024 | 14:13

От 1 януари Радио „Classic FM“ може да бъде слушано онлайн, а на честота 88.0 MHz в София стартира новото радио „Алма Матер КласикА“

Радио „Алма Матер КласикА“ излъчва от 1 януари 2023 г. на УКВ 88.0 MHz в София. „КласикА“ е радиопрограма за класическа музика, част от голямото семейство на „Фреш Радио Груп“. Изпълнителният директор на „Фреш Радио Груп“ – Васил Димитров през 1994 г. създава първото радио за класическа музика у нас – „Класик ФМ“. Оркестърът на Класик ФМ радио е създаден през 2002 г. и наложил се като един от водещите в България с успешните сезони на „Концертмайсторите“, „Музиката на Америка“ и гостуванията на музиканти от световен ранг на българска сцена, вече се казва оркестър на „Кантус Фирмус“ – компанията, управлявана от Васил Димитров е негов създател, организатор на Европейския музикален фестивал и една от водещите концертни организации в страната. С радио „КласикА“ българския радиопазар продължава 28-годишната традиция да бъде един от малкото в Европа, представящ частна радиостанция за класическа музика.

Първото университетско радио в България – „Алма Матер“ е създадено на 15 юни 1993 г. във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ „Св. Климент Охридски“. В началото предава само по кабелната мрежа на София, през 1998 г. започва излъчване в ефир на честота 87.7 MHz, след 2001 г. – на 88.0 MHz. Ръководители на радиото са били Лъчезар Точев, Лъчезар Вачков, Таня Симеонова. През студиата на Университетското радио са преминали стотици настоящи, бивши и бъдещи студенти. Затова днес са единици електронните медии, в които не се трудят възпитаници на Вечния студент – Университетското радио „Алма Матер“. От 5 септември 2006 г. радио „Алма Матер“ излъчва в ефир съвместна програма с Classic FM под общото наименование „Радио Алма Матер – Класик ФМ“. От 1 януари 2023 г. програмата се излъчва в партньорство с компанията „Фреш Радио Груп“ под името „Алма Матер КласикА“, съобщава predavatel.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights