26.05.2024 | 3:20

От 3 до 10 август Банско отново ще бъде джаз

От 3 до 10 август  Банско отново ще бъде джаз. Ясни са не само датите, но и програмата на фестивала, която ще бъде обявена  на пресконференция в понеделник, 22 април.  

Алеята на джаза най-после ще стане факт, а една от  първите пет скулптури на музиканти от камък ще бъде на д-р Емил Илиев, създателят на най-мащабното културно събитие у нас, чиято бе и тази идея идея.  

„Завърнахме се вдъхновени, с много нови идеи и удовлетворени от това, че Банско Джаз Фестивал става все по разпознаваем на световната джаз сцена, разказа в „Закуска на тревата“ Илияна Иванова, която преди дни се завърна от най- голямото в света изложение за джаз музика в Бремен – JAZZAHEAD.

„Тази година има интерес от много повече продуцентски компании, агенции, джаз музиканти, което за нас е изключително голямо удовлетворение.

Ние вече договаряме участници за следваща година – 2025 г. , но много от музикантите, които ще видим тази година на Банско Джаз Фестивал са договорени на изложението JAZZAHEAD през 2023 г. Това са музиканти, които за този период имат още по-голяма популярност, тоест те стават по-трудно достъпни, а ние вече ще ги имаме тази година, допълни Иванова.

Тя допълни, че ще може да се чуе и електронен джаз, а също и ще се види осъществена идеята на д-р Илиев за Алея на джаза от скулптури на известни български джаз-музиканти.

„Това стана с помощта на финансиране от Национален фонд „Култура“ за организирането на пленер за скулптури. С помощта и на община Банско тази Алея на джаза ще бъде от изработени от камък скулптури, разположени в централната пешеходна част на града, като идеята е тази алея да се доразвива, поясни Иванова.

До 30 април ще бъдат ясни проектите на заявилите участие в пленера скулптури и тогава ще е ясно кои 5 джаз музиканти ще бъдат избрани да бъдат увековечени, една от тях ще е на д-р Емил Илиев.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights