23.09.2023 | 7:47

От 3 март тръгва по кината: „Български кораб потъва в бурно море“ (трейлър)

Снимка: Гала филм

Помним вълнуващата история на Петринел и неговото голямо семейство, когато той, съпругата и децата му приютиха едни от първите украински бежанци в дома си. Същият Петринел е театрален режисьор и много добър художник. А сега дебютира в киното с филма „Български кораб потъва в бурно море“йто тръгва в кината от 3 март.

Филмът разказва историята на седемгодишният Петьо, който няма търпение да стане голям и брои дните до започване на учебната година, когато в една слънчева сутрин разбира от майка си, че баща му е заминал в чужбина. Петьо е изпратен в принудителна ваканция на село. Там Петьо открива приятелството в лицето на шестгодишния Филип и двамата се изправят срещу Тайфата и Истината.

Историята на Петьо е захранена от живота и част от нея е лично преживяна от режисьора Петринел Гочев. „Български кораб потъва в бурно море“ е филм за пътуването на детето към истината. „Това е история за дните и нощите на две момчета и заобикалящия ги свят, както и за изправянето им лице в лице пред важните неща в техния живот“, казва Петринел Гочев.

Сценарият също е на Петринел Гочев, съвместно с неговата жена – актрисата и художник Гергана Змийчарова. Зад камерата е Румен Василев, а продуценти са Галина Тонева и Кирил Кирилов от „Гала филм“. Главните роли са поверени на малките таланти Християн Манолов и Ален Ангелов, син на актьора Деян Ангелов, който също участва. Ален има вече три пълнометражни филма зад гърба си, последният от които е „Чичо Коледа“. На екран се завръща и актьорът Михаил Мутафов. В останалите роли влизат Гергана Змийчарова, Димо Димов, Весела Бабинова, Станислава Николова. Музиката е на Димитър Величков-Шмидт.

Филмът получи награда на община Варна от фестивала „+“, голяма награда от Фестивала за детско и младежко кино в Констанца, Румъния, голяма награда за европейски филм – VIa Castelli Romani Film Festival Internasionale, Италия.

Източник: offnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights