26.02.2024 | 9:39

Паметниците на културата изчезват, докато Варна 10 години чака одобрението им

снимка: "Подиум"

Списък, включващ 600 сгради паметници на културата във Варна, предложен за актуализация в Министерството на културата през 2015 година, все още не е одобрен. Междувременно за 10 години от него са извадени 12 сгради, а 10 от тях вече са ликвидирани.

Това съобщи бившият главен архитект на Варна Виктор Бузев. Проблемът е, че когато няма актуален списък с режими за паметниците на културата – няма правила. Когато няма правила, идва наред импровизацията, а българите са много добри в това – своеволни цветове, стиропори, дограми, коментира Бузев. 

По думите му е редно такъв списък да бъде обновяван периодично. За тези близо 10 години и други сгради придобиват статут на паметници на културата – исторически събития, изминали са определен брой години. Най-малко това са годините, които са между различни социални и икономически събития, които са се случвали в страната, каза той, визирайки и комунистическите сгради. Голяма част от тях могат да влязат в такъв списък, те имат всички белези, представители са на строително-архитектурната и инженерна мощ на една епоха, която е отминала и е исторически позната като епоха. Нормално е нейните сгради и символи да придобият такъв статут, категоричен е архитектът.

Основният фактор за опазване на паметниците на културата са собствениците, подчерта Бузев. 

Наследниците да разберат с каква ценност разполагат и какъв дивидент могат да черпят от имота си, а не само от разгънатата застроена площ на квадрат. Това е начинът сградите да не пустеят и да бъдат оставяни до състояние на саморазруха, смята Бузев.

Тромавите процедури за укрепване, реставрация или аварийни ситуации, при които падат елементи от фасадите, оставят сградите дълго с издигнати скелета, които пречат на придвижването по тротоарите. Това са т. нар сгради, които са в опасно аварийно състояние. Те застрашават живота и здравето на минувачите, посочи бившият архитект. Таксите за ползване на тротоарно право, които трябва да са стимул за по-бързо приключване на ремонтните дейности, не са ефективна мярка, посочи още Бузев.

Бившият главен архитект на Варна е привърженик на принципа на контраста при реставрирането на сградите и даде няколко примера, в които автентичната архитектура е съчетана с модерни решения.

Виктор Бузев коментира и един от последните случаи, разбунил част от варненската общественост – този за премахването на кованата ограда на една от емблематичните сгради в центъра на града – между бул. „Сливница“ 20 и ул. „Петко Каравелов“ 1: 

На въпрос дали ще се върне на работа в Община Варна, след като беше отстранен от длъжност, Бузев отговори: „Да, надявам се, че Съдът ще отсъди в моя полза делата, които водя срещу заповедите на бившия кмет. Тогава ще се срещна с новото ръководство и ще се разберем. Ако Съдът прецени, че трябва да се върна, ще се върна“. Той поясни, че за момента Върховният административен съд е постановил, че е незаконосъобразно решението за временното му отстраняване от длъжност. „Август получих и дисциплинарно уволнение, за което също водя дело. В момента то се намира във Варненския административен съд. Януари предстои последно заседание във Варненския съд и оттам нататък ще видим дали ще се стигне до Върховен и т.н. Може би ще е тази година“, допълни Бузев. 

Източник: БНР Варна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights