23.04.2024 | 1:14

Панчо Владигеров звучи в Германия под палката на Найден Тодоров

Найден Тодоров, снимка – Софийска филхармония

Маестро Найден Тодоров ще дирижира един от най-старите оркестри на Германия – симфоничния оркестър на Тюрингия. Програма включва „Българска сюита“ и Третия концерт за пиано на Панчо Владигеров, както и Първа симфония от Шуман, съобщават от Софийската филхармония.

На 15 и 16 март по покана на театър „Рудолфщат“, това са поредните концерти на българския диригент зад граница, в които включва произведения на български композитори. Само преди седмици в Мексико, той дирижира произведение на друг български класик – Веселин Стоянов. 

Солист на вечерта е Людмил Ангелов, който заедно с маестро Тодоров и Софийската филхармония представи същия концерт за пиано по време за първото гостуване на националния оркестър в голямата зала на Берлинската филхармония през 2022 г. 

При предишно свое гостуване в Тюрингия, Тодоров дирижира френската виолончелистка Камий Тома и я покани в София, в следващите сезони. От 1991 г. до днес маестро Тодоров е изнесъл четирицифрено число концерти и спектакли в Германия, голяма част от които в най-престижните зали, припомнят от Софийската филхармония. 

Симфоничният оркестър на Тюрингия е споменат за първи път под името Оркестър на княжеска резиденция Шварцбург – през 1635 г. В театъра „Рудолфщат“, открит през 1793 г. и управляван от Гьоте до 1803 г., придворният оркестър свири на всички оперни представления, включително и на световните премиери на оперите „Вълшебният стрелец“ от Вебер и „Танхойзер“ от Вагнер. През 1919 г. съставът получава статут на държавен оркестър с историческо значение, с какъвто е и до днес. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights