13.06.2024 | 22:29

„ПАРАЛЕЛНИ СВЕТОВЕ“ – Изложба на секция „Живопис“ на СБХ

От 4 о 28 юни 2024 в СБХ – Шипка 6, зали 1А, 1В, 1С. Откриване: 4 юни, вторник, 18:00 часа

Общата изложба на секция „Живопис“ към Съюза на българските художници тази година представя 250 творби на 150 автори. В нея са поканени да участват всички български живописци. Единайсетчленно жури селектира творбите за изложбата сред кандидатствалите 162 автори с близо 350 произведения. 

Изложбата по много изразителен начин показва разслоеността до безформие на цялата художествена сцена. Интересът към изложбата тази година е огромен и това е видно от броя на творбите в залите на „Шипка“ 6. Многообразие и автори от всички генерации – от над 80-годишни до съвсем млади, току-що завършили художници, по думите на председателя на журито проф. Станислав Памукчиев.

+++

Темата „Паралелни светове“ е покана към авторите да разсъждават върху и да интерпретират: едновременното съществуване на различни реалности, измерения, координатни системи. Паралелни светове в социален/ментален план, паралелни светове като всеки отделен човек – темата за съвместното съществуване, за комуникацията и нейната липса, за това как всеки е свят сам за себе си – подобен на другия и същевременно много различен и нерядко чужд. Но и темата за връзката между тези паралелни светове; онези моменти, в които между два свята се появява мост, прехвърча мисъл, емоция. Средства, начини и места за контакт, за обмен.

(идея и текст: Слав Недев)

+++

Вечерта на откриването ще бъдат обявени наградите на изложбата:-Награда на СБХ
-2 награди за млади художници от мецената Тодор Стайков
-2 награди от ZOOM studio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights