18.07.2024 | 14:04

Петнадесет заглавия ще предложи „Киномания“ на публиката във Варна

Петнадесет заглавия ще предложи „Киномания“ 2022 на публиката във Варна от 17 до 29 ноември във Фестивалния и конгресен център. Откриването е с френския филм „Маскарад“ на режисьора Никола Бедо, познат от красивата история „Бел Епок“. Новата му лента е с участието на Изабел Аджани и Пиер Нине, които се забъркват в коварна измама. 

Зрителите ще могат да гледат тазгодишния носител на „Златна палма” от фестивала в Кан – „Триъгълник на тъгата“ на Рубен Йостлунд, копродукция на Швеция, Германия и Франция. Шведският режисьор вече е двукратен носител на „Златна палма”, но последната му творба е най-провокативната досега, както и най-смешната и яростната, отбелязват критиците, които я определят като мизантропска сатира. Филмът третира темата за пристрастеността ни към комфорта, която взема превес над съчувствието и алтруизма, сочи анотацията. 

Сатира на неоколониализма и нехайството на привилегированите се съдържа и в друго заглавие от афиша на „Киномания – „Опрощение“, в който Ралф Файнс и Джесика Частейн са главните актьори. Режисьорът Джон Майкъл Макдона използва фелиниевски поглед към разпищолената буржоазия, показвайки как техните безвкусни забавления игнорират живота на околните, понякога със смъртоносни последствия. 

Още един награден в Кан филм ще бъде представен във Варна – „Момчето от рая“, носител на приза за сценарий. Копродукцията на Швеция, Франция, Финландия и Дания с режисьор и сценарист Тарик Салех е определена като конспиративен трилър, в който историята е превърната в метафора за политизацията на религията като една от големите язви на нашето време. 

Зрителите ще могат да видят документалния филм за Сезария Евора. Певицата от Кабо Верде получава световна слава, след като е прехвърлила 50-годишна възраст. Чрез новооткрити архивни кадри, исторически фотографии, стари записи и откъси от нейни концерти, продукцията проследява невероятния ѝ възход, но представя и проблемното ѝ детство, десетилетията на бедност, борбата ѝ с пиенето и депресията. 

Още един документален филм за музикална знаменитост е включен в програмата – „Алилуя: Ленард Коен, едно пътуване, една песен“ на режисьорите Дейна Голдфайн и Даниъл Гелър. Музикантът и поет е показан през призмата на своята прочута песен, която е била отхвърлена от лейбъла, но се е превърнала в хит в класациите. Филмът е одобрен от самия Коен малко преди 80-ия му рожден ден през 2014 г., и включва непоказвани досега архивни материали, сред които личните тефтери на певеца, дневници и фотографии, концертни кадри и изключително редки аудиозаписи и интервюта. 

Познатият актьор Микеле Плачидо се изявява като режисьор, разказвайки за художника Караваджо, който е бил освен майстор на четката и бунтар срещу догмите на църквата за изобразяване на религиозни сюжети. Лентата разказва за периода, когато той е осъден на смърт за убийството на съперник в любовта и е подал молба за помилване. 

Три френски заглавия ще имат нова среща с варненската публика след като бяха част от програмата на тазгодишния фестивал „Любовта е лудост“. Зрителите могат да гледат „Млади завинаги“, в който режисьорката Валерия Бруни Тедески разказва за престижната театрална школа, ръководена от легендарния режисьор Патрис Шеро, както и „Брат и сестра“ на Арно Деплешен с актрисата Марион Котийар. Третият филм е „Пътници на нощта“ с Шарлот Генсбур и с него ще бъде закрита „Киномания“ 2022 във Варна на 29 ноември. 

ВАЛЕНТИНА ДОБРИНЧЕВА 

Източник: БТА 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights