25.02.2024 | 10:58

Петък вечер с дуото ŠARESKI-JOVANOVIĆ

„Аларма Пънк Джаз“ (с подкрепата на „Гьоте Институт – България) представя:
Петък вечер с дуото ŠARESKI-JOVANOVIĆ [Skopje / Berlin] в залата на „Гьоте Институт“ (ул. „Будапеща“ 1)
Георги Шарески и Марко Йованович, двама от най-оригиналните европейски джаз инструменталисти с корени от Балканите (и опит и въображение, които ни отвеждат към американския блус, Бъркли, Берлин, Западна и Северна Африка), отново са в София!
ГЕОРГИ ШАРЕСКИ (поредният ключов македонски джаз китарист в афиша на „Аларма Пънк Джаз“ за последните 12 месеца след Сашо Поповски миналия януари и Тони Китановски през април 2023) съвсем не е непознато име на слушателите на „Аларма“. Той гостува за първи път в София именно по наша покана със супергрупата си „Skopje Connection“ (с Джиян Емин – валдхорна и пиано и Лука Акуино – тромпет) през ноември 2011 г., като същата година, малко преди това (през септември) представи триото и на уърлд мюзик форума „Без граници“ в Балчик. В албумите на Шарески (още в онези ранни години) срещаме ключови музиканти от световната сцена – Фраческо Бердзати (когот гледахме и на Варненския джаз фестивал миналия юли), Ури Гурвич (който няколко години по-късно направи дебют на лейбъка Tzadik на Джон Зорн с Петър Славов на контрабаса), Оливер Йосифовски (създателя на „Любойна“ и първи басист на „Фолтин“), Ернст Райзехър и др. Част е и от авангардния колектив No Lands Man (страничния проект на музикантите от Fish In Oil, също стари приятели на „Аларма“) заедно с Джиян Емин, Дейв Уилсън, Войно Диздар (клавириста на Рамбо Амадеус) и др. Завършил е Бъркли Колидж, негов преподавател е самият Дейвид Тронзо, а през последното десетилетие живее между Скопие и Берлин.
http://sareski.com/
МАРКО ЙОВАНОВИЧ е музикат със сръбски корени, роден в Мюнхен през 1978г., и е сред топ-виртуозите на хармониката в Европа към днешна дата. Създател е на „Harmonica School Berlin“ (https://harmonica-school-berlin.com), a сред влиянията си посочва наистина богата палитра – от Хауърд Леви до Абдел Гадир Салим от Судан, от Литъл Уолтър, през пакистанската певица Абида Парвийн, до Йехуди Менухин, от Шабан Байрамович и хеви метъла до Рави Шанкар. През годините е бил част от различни блус-рок формации – Lars Vegas & The Love Gloves, Little Sam Lud (с американския китарист Райън Донахю), дуо с Bluesrudy от Германия. В „балканския блус“ се впуска преди няколко години заедно с хърватския китарист и автор на песни Бранко Галоич, а африканските му приключения включват турнета със сахрауи дивата Марием Хасан от Западна Сахара (до самия край на живота й) и концерти с групата Afrikadelle.
https://mjharmonica.com/
Съвместния албум на двамата „Big Love“ можете да слушате тук:
https://filterlabel.streamlink.to/biglove
БИЛЕТИ за концерта има в EpayGo https://epaygo.bg/2881830547 и на касите на EasyPay. Билетите са по 17 лв. В деня на концерта по 20 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights