17.07.2024 | 20:24

Петър Берон представя книгата си „Хималаите отблизо“ в Националния природонаучен музей

Книгата „Хималаите отблизо“ на д.б.н. Петър Берон ще бъде представена лично от него днес в зала „Левентис“ на Националния природонаучен музей – БАН, съобщават от музея.

Събитието е организирано от Националния природонаучен музей и издателска къща „Мабопан“. В рамките на събитието посетителите ще може да се запознаят и с всички книги от поредицата „С Петър Берон по света“, а авторът ще раздава автографи, казват от екипа на музея.

Д-р Петър Берон е роден в София през 1940 г. Работил е в Института по зоология и в Националния природонаучен музей при БАН от 1963 г. до 2010 г., директор е на Музея 11 години. Една от специалностите му е пещерната фауна, със спелеология се занимава от 1955 г. Специализирал е във Франция. Председател на Българската федерация по спелеология от 1985 г., бил е председател и на Балканския спелеологичен съюз и член на Бюрото на Световния съюз по спелеология. Изследвал е много пещери на Балканския полуостров, в Индонезия, Корсика, Нова Гвинея, Африка, Южна Америка и др. Ръководил е пещерни експедиции в Куба, Китай и Виетнам, зоологически експедиции в Африка, високопланински изследвания в Хималаите и др. Открил е много нови видове пещерни и други животни и е описал част от тях. Съавтор е на книгата „Пещери и спелеология в България“, автор на книгата „Пещери и хора“ и на научни трудове за пещерите. Преподавал е зоогеография в София и акарология в Пловдив. Като изследовател на фауната на високите планини по света е публикувал монографията „Високопланински Isopoda, Arachnida и Myriopoda на Стария свят“ и други трудове, главно по акарология.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights