23.09.2023 | 1:31

Пианистът Людмил Ангелов гостува на варненска сцена с изпълнение на Концерт №1 от Шопен

Пианистът Людмил Ангелов гостува на варненска сцена. Той ще свири с Оркестъра на Държавната опера под диригентството на Паскуал Оса тази вечер от 19 ч., съобщават от Театрално-музикалния продуцентски център. 

Ангелов, който е роден във Варна, ще изпълни Концерт за пиано и оркестър №1 от Фредерик Шопен, който е любимият му композитор. „Шопен е бил винаги до мен. Това е автор, когото много обичам и който винаги е бил близък до моя натюрел“, споделя пианистът. 

Признат за един от големите съвременни интерпретатори на Шопен, той представя с голям успех интегрални изпълнения с творбите на полския композитор в различни държави. Гостува често на най-известните Шопенови фестивали, включително „Шопен и неговата Европа“ във Варшава, припомнят от Варненската опера. Бил е в журита на международни конкурси, сред които „Фредерик Шопен“ във Варшава през 2010 г., 2015 г. и 2020 г.

Людмил Ангелов е бил артистичен директор на Музикалния фестивал „Варненско лято“. През 2015 е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност. През 2022 г. е удостоен със званието Почетен гражданин на София и става носител на най-високото отличие на Министерството на културата, „Златен век – огърлие“.

В романтичната музикална вечер в Операта ще прозвучи и Симфония №4 от Роберт Шуман, която се определя като една от най-новаторските трактовки на жанра в немския симфонизъм от първата половина на XIX век. На диригентския пулт пред оркестъра на Държавна опера Варна ще застане за първи път испанският диригент Паскуал Оса. Той е основател, артистичен и музикален директор на „Orquesta y Coro Filarmonía“ в Испания, директор и професор по оркестрово дирижиране в Международния университет в Ла Риоха, информират от Операта.

ВАЛЕНТИНА ДОБРИНЧЕВА

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights