25.06.2024 | 21:46

Пиеса на американския класик Юджийн О’Нийл се превръща в жесток комикс за възрастни в спектакъл на Денислав Янев

Снимки: Радостин Димитров - Рад

Премиерното представление на Драматичния театър в Търговище качва публиката на голямата сцена 

Тази вечер (20.05.) театралните зрители в областния град ще имат възможността да са първите, които ще се докоснат до спектакъла „Страст под брястовете“ по едноименната пиеса на американския нобелов лауреат за литература Юджийн О’Нийл.

Сюжетът на пиесата се фокусира върху семейството на силно религиозния и деспотичен фермер Ефрем Кебът. Останал на два пъти вдовец, той запълва живота си и този на тримата си синове с непосилен труд и напрежение относно полагаемото след време наследство копае невидими пропасти между членовете на семейството. Новината за внезапната женитба на възрастния фермер с много по – младата от него и нуждаеща се от дом Абби изгонва по – големите синове на Запад и оставя най – малкия син Ибън единствен да води битката за законното му право върху земята. Трагически страсти се отключват, когато воюващите помежду си Ибън и Абби откриват, че в ожесточението към другия се крият потискани желания.

Спектакълът на режисьора Денислав Янев разглежда земята като територия, даваща самоличност на притежателя си и като обект, сблъскващ радикални и непримирими възгледи за „изконното право“ върху него.

Сценограф и костюмограф е дебютиращият Светослав Митов, който изгражда визията като комбинация от суров минимализъм и комиксови елементи. Препратките към популярни уестърн мотиви в декора и костюмите превръща сцената в игрова площадка, в която всичко е възможно.

Доайенът на театъра Любомир Фърков, познат на публиката със силните си сатирични роли, поема предизвикателството да влезе в кожата на жестокия фермер Ефрем, а основните му партньори са младите театрални надежди Цветан Пейчев и Калина Миланова.

Опитните актьори от трупата Атанас Махнев, Божидар Попчев и Маргарита Маркова продължават линията на експресивни, попарт персонажи, населяващи американското ранчо. 

Хореографът Неделя Ганчева и композиторът Николай Владимиров, работещи отново в тандем с Денислав Янев, създават крайни и контрастни атмосфери в сценичното действие, което включва в себе си елементи на танцов театър и физическа комедия.

Втората премиера на „Страст под брястовете“ е на 3 юни. Предстои гастрол и в театрите в Габрово, Ямбол и др.

Снимки: Радостин Димитров – Рад

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights