30.05.2024 | 20:02

Плаващи дворци за удоволствия на римския император Калигула са акцент в изложба на Камен Старчев

Плаващи дворци за удоволствия на римския император Калигула са акцент в предстоящата изложба на Камен Старчев. Експозицията е озаглавена „Корабът на Калигула“ и ще бъде открита на 24 ноември в галерия „Стубел“, съобщават организаторите. 

Произведенията в изложбата са посветени на историята за потъналите кораби в езерото „Неми“. Кураторът Йово Панчев цитира статия в списание „Дискавъри“, според която след векове на опити за изследване на произхода на корабите, те са открити на дъното на езерото от инженери на Мусолини през 1932 г. Тогава и плавателните съдове били свързани с името на Калигула. 

„По-големият, наречен „prima nave“ (първият кораб), бил огромен плавателен съд с весла от над 10 м. Вторият представлявал гигантска плаваща платформа с мраморни дворци, градини и водопроводна система за бани. На тези кораби Калигула организирал пиршества, на които се развихрял неговият див апетит за развлечения“, гласи част от статията, цитирана в кураторския текст на Панчев. 

През 1940 г. реставрираните кораби са изложени за посетители край езерото в специално построен за целта музей. В нощта на 31 май 1944 г., по-малко от четири години след влизането на Мусолини във Втората световна война, музеят и корабите са напълно унищожени от пожар, допълва Панчев. 

„Изложбата може да съдържа остатъци от представи за хипотетични и действителни места, събития и артефакти, свързани с неуспешни опити за възкресяване на миналото в името на бъдещето“, казва за експозицията самият Камен Старчев. 

Изложбата е реализирана с подкрепата на Национален фонд „Култура” по програма „Творчески стипендии“. 

Камен Старчев е роден през 1971 г. в София, където живее и работи. През 1997 г. завършва магистърска степен в Националната художествена академия (НХА), специалност „Скулптура” при проф. Емил Попов.  Автор е на самостоятелни изложби, сред които „Дневна светлина”, „Изчезване на спомена“, „Последен репортаж“, „Тялото на Орфей” „Нова земя” и др. Участвал е в групови експозиции в София, Белград, Пирот, Венеция, Дъблин и др.  

Старчев е носител на Гран при на VIІ Международно триенале на графичните изкуства 2014 в София. Негови творби са собственост на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия и частни колекции. 

Източник: БТА 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights