18.07.2024 | 15:21

„ПЛАКАТЪТ“ – КАТАЛОГ НА ЛЮДМИЛ ЧЕХЛАРОВ

Излезе от печат каталог „Плакатът“, посветен на творчеството на родения в Добрич художник-плакатист Людмил Чехларов. Каталогът е резултат от работата на екипа на Художествена галерия – Добрич. В 180-те цветни страници прецизно са аранжирани театрални и събитийни плакати, обхващащи творчеството на художника от 60-те години на ХХ век до наши дни. Книжното тяло включва и специализираните текстове на доц. д-р Ненко Атанасов – ученик на проф. Людмил Чехларов и задълбочен изследовател на творчеството му, д-р Румена Калчева – арт критик със сфера на изследване съвременно българско изкуство и експониране на изкуство в алтернативна среда и проф. д-р на науките Камелия Николова – специалист в областта на историята на европейския и българския театър, теорията на представлението, режисурата, театралния авангард и съвременните театрални практики. Тримата автори, поканени от галерията, разглеждат работата на художника в различни културни аспекти и влиянието ѝ върху развитието на приложната графика, сценичния плакат и театралното изкуство в България. Издаването на каталога идва точно една година след като Художествена галерия – Добрич получи от проф. Людмил Чехларов дарение от 155 оригинални авторски проекти и над 230 плаката в тираж.

Във връзка с дарението екипът на галерията разработи проект, който бе одобрен и получи финансиране от НФ „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“, което направи възможно отпечатването на настоящия двуезичен каталог в тираж от 1000 екземпляра. Целта е изданието да достигне до широка специализирана публика – ученици от художествени училища, студенти, млади творци, театрали, преподаватели и др., свързани с изобразителното изкуство, библиотеки.

През м. октомври ХГ – Добрич получи одобрение на втори проект, свързан с дарението и каталога, в рамките на който предстоят четири пътуващи изложби (в Шумен, Силистра, Варна и Бургас) за представяне на плакатите и каталога, както и образователни инициативи с ученици и студенти. Той е финансиран от Министерство на културата по програма „Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии“. Реализацията на проекта съвпада с предстоящата годишнина на проф. Чехларов през 2023 г.

За ценителите на плакатното изкуство през м. май 2022 г. бе организирана мащабна изложба, разположена в три от залите на Художествена галерия – Добрич, в която посетителите можаха да видят на живо оригиналните сценични плакати, запазили следите от творческия процес. Част от експонатите бяха представени и в галерията в Балчик в рамките на Нощта на музеите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights