23.04.2024 | 14:21

Пламена Мангова, Димитър Иванов и Атанас Кръстев с Тройния концерт за цигулка, виолончело, пиано и оркестър 

На 20 октомври в зала „България“ предстои един от акцентите в есенната програма на „Европейски музикален фестивал“ – концертът на Оркестър „Кантус Фирмус“ с музика на Бетовен под диригентството на Росен Гергов и звезден състав от трима солисти. Централно място в програмата заема изпълнението на Тройния концерт за цигулка, виолончело, пиано и оркестър оп. 56 от Л. ван Бетовен – крупна и уникална по рода си композиция, която рядко звучи на концертния подиум. Именитите български музиканти Пламена Мангова (пиано), Димитър Иванов (цигулка) и Атанас Кръстев (виолончело) ще обединят своята творческа енергия за първи път на една сцена.   „Тройният концерт е едно от най-сложните произведения на Бетовен и едно от най-феноменалните, най-мащабните“, споделя Пламена Мангова в интервю за радио „Класик А“. „Чувала съм често от колеги, че най-трудната партия от всички е тази на виолончелото, но мисля, че и другите два инструмента си имат своите сложности. Взаимодействието между тримата солисти и оркестъра поставя допълнителни предизвикателства, но музиката е невероятно красива, с дълбоко съдържание“, допълва още пианистката.

За изявения виолончелист доц. д-р Атанас  Кръстев творбата също има специално значение. „Това е един от любимите ми концерти, защото всеки път, когато го изпълнявам с различни музиканти, усещам различна енергия, споделена между нас и винаги откривам нещо ново в музиката. Всеки от нас, солистите носи еднакво голяма отговорност на сцената. Ние сме едно трио и този концерт е един от най- хубавите примери, че дори когато човек е солист на оркестър, ние всички просто свирим камерна музика и трябва да се слушаме като един ансамбъл. Това е най-голямата радост – да свирим заедно!“, казва музикантът.   

Концертната програма на 20 октомври ще представи още два от оркестровите шедьоври на Лудвиг ван Бетовен. Началото на вечерта ще бъде с Увертюра „Кориолан“, по едноименната пиеса на австрийския драматург Х. Й. фон Колин.  Във втората част диригентът Росен Гергов и музикантите от Оркестър „Кантус Фирмус“ ще представят своята интерпретация на Седмата симфония от Бетовен. Някои от съвременниците на композитора я определят като „най-мелодичната и най-оптимистична” творба на Бетовен. Симфонията е създадена през 1812 година и прозвучава за първи път във Виена година по-късно на благотворителен концерт за австрийските и баварски войници, ранени в битката срещу Наполеон при Ханау. „Европейски музикален фестивал“ се реализира с финансовата подкрепана Министерството на културата и Столичната община – Календар на културните събития на Столична община за 2023 г. Билетите за събитието с начален час 19:30 са в продажба онлайн на Ticketsbg и на касата в зала „България“. Партньор за концерта е Софийската филхармония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights