01.03.2024 | 23:45

Плевенската панорама представя изложба с оригинални фотографии от Руско-турската война (1877-1878 г.)

Снимка: Община Плевен

В панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ ще бъде представена изложба „Съхранените спомени за войната“. Тя включва оригинални фотографии от Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея от колекциите на Регионален военноисторически музей (РВИМ) в Плевен. За това съобщават от културния институт.

Експозицията е част от програмата, с която Община Плевен и РВИМ ще отбележат националния празник на Република България и 146 години от Освобождението на страната ни. Тя ще бъде открита на 28 февруари в 16:00 часа.

На 29 февруари от 11:00 часа в Панорамата ще бъде открита още една изложба. Тя е с творби от националния конкурс за детска рисунка „Освобождението“. Тогава ще бъдат наградени и победителите в творческата надпревара. Припомняме, че конкурсът се провежда за 26-и път. Могат да участват със собствени творби ученици от първи до осми клас от всички видове училища.

Събитията, посветени на националния ни празник, ще продължат на 1 март с панихида по повод 143 години от гибелта на цар Освободител Александър ІІ. Тя ще се състои в параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“. 

На 3 март входът за всички обекти на РВИМ ще бъде свободен. От 15:00 часа пред  панорама „Плевенска епопея 1877 г.“  ще започне празничен концерт, организиран от Сдружение „Фолклорен състав Луди-млади“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights