24.07.2024 | 20:43

Плевенската художничка Майя Ананиева е удостоена с Почетна награда на ЮНЕСКО за 2024 година

Сертификатът на плевенската художничка Майя Ананиева Снимка: Арт школа "Колорит" - Плевен

Плевенската художничка Майя Ананиева, която е и ръководител на арт школа „Колорит“, е удостоена с Почетна награда на ЮНЕСКО за 2024 година – Sertificate of honor. Това съобщи за БТА Ананиева.
Тя допълни, че наградата се присъжда от Световния институт за младежко изкуство – Център на ЮНЕСКО в град Троа, Франция, за изключителното представяне на арт школа „Колорит“ в Международния конкурс за пластични изкуства „Семената на художниците от цял свят“. Тази година той е на тема „Олимпийските игри от Древна Гърция до съвременните игри, спортни таланти със споделени ценности“. За участие са изпратени 4500 творби на деца и младежи от 78 страни.
Ананиева припомни, че най-високото отличие на конкурса „Наградата на ЮНЕСКО“ – почетен медал и сертификат, спечели тринадесетгодишната Пламена Захариева, а с отличие „Номиниран автор“ е удостоен седемгодишният Аристеидис Сиармпас, възпитаници на плевенската школа.
Още пет деца от „Колорит“ са носители на наградата „Селектиран автор“. Други 67 малки художници от плевенската школа са отличени със сертификати, а техните творби ще бъдат съхранени в Художествената библиотека „Спомени за бъдещето“ като художествено наследство на човечеството и свидетелство за културното богатство и креативност на младите хора по света. Те ще бъдат дигитализирани като съкровище, с възможност да бъде видяно от много хора по света в Световния институт за младежко изкуство към Центъра на ЮНЕСКО във Франция.
Припомняме, че едно от последните отличия на възпитаник на Майя Ананиева донесе шестгодишният Кристиан Петров, удостоен със златен медал от Международния конкурс „Space art – Космическо изкуство 2024“ на Европейската асоциация за обучение по астрономия – ЕААЕ.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights