24.04.2024 | 18:23

Плейбек театърът, където всяка история е важна

Всяка история е важна. Преди началото на десетото издание на BG Playback театралния фестивал в „Нашият ден“ задаваме въпроса как се изиграват историите на човек тук и сега? Цвета Балийска, организатор на фестивала, разказва повече за плейбек театъра.

В представите на повечето хора думата „плейбек“ се отъждествява с буфосинхронадата или така наречения „lip sync“. Балийска пояснява, че наименованието на плейбек театъра всъщност произхожда от английския израз „to play it back“ – да върна обратно разказаната история. С това се занимава плейбек театърът „Тук и сега“, който вече над 10 години работи активно, разказва организаторът на фестивала. 

В този тип театър сценарият представлява истински истории, разказани от хора в публиката. Реквизитът е малък, а актьорската работа и контактът с публиката са в основата на сценичното преживяване. По време на представлението има модератор (диригент), който помага в общуването между актьори и публика. Разказаните кратки истории се пренасят на сцената с магическата фраза: „Нека да гледаме“. Преживяването е винаги различно и неповторимо, споделя Балийска. „Когато хората разказват нещо, което в този момент са усетили спокойствието да споделят публично, е изключително докосващо преживяване“, казва тя.

Плейбек театърът има сходство с импро театъра, но е много по-различен в същността си, заявява гостът. В импро театъра фокусът е върху актьорите и тяхното умение по оригинален начин да импровизират и интерпретират думи или ситуации, подадени от публиката. В плейбек театъра основата отново е импровизацията, но личната история на човека и максимално огледалното ѝ пресъздаване на сцената са най-важни. Балийска заявява, че етиката в плейбек театъра е изключително силна и актьорите подхождат с уважение към разказвача. Това е уникална възможност човек да види епизод от собствения си живот, пречупен през изкуството на танца, музиката, поезията и цяла палитра от изразни средства.

Организаторът на фестивала поставя акцент върху социалното значение на този тип театър. Чрез него често се говори за трудни, лични или обществени теми, които придобиват ново измерение на сцената, без да се изменя същността им. Ето защо плейбек театърът е разпространен и в горещите точки на света. Балийска споделя, че публиката често изразява своето вълнение от този различен тип слушане, което не цели да осъди, да даде съвет или насока, а се стреми към максимална обективност. Разбира се, историята минава през личната призма на артиста, казва Балийска, но допълва, че с много практика и лична работа актьорите успяват да бъдат верни на реалността.

Всеки, който изпитва любопитство към това преживяване, може да посети Десето издание на Българския плейбек театрален фестивал, което ще се проведе на 5-7 април в НБУ – вход свободен. Повече информация може да бъде намерена в социалните мрежи на фестивалните организатори.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights