20.06.2024 | 20:58

Пловдивският драматичен театър с премиера на „Ромео и Жулиета“

Снимка: Кремена Данева

Днес, в Деня на влюбените, премиерно ще се отворят завесите на най-новия спектакъл на Пловдивския драматичен театър – „Ромео и Жулиета“ от Шекспир. Режисурата и сценичната версия са на Стайко Мурджев, а музиката на Петър Дундаков.
Магичното шекспирово слово ще кореспондира със зрителите през визията на съвремието ни, а авторът на сценографията и костюмите е Никола Налбантов.
427 години – толкова отброява ходът на времето от написването на една от най-известните пиеси на Бардът на Ейвън, както често е наричан Шекспир. Историята на двамата влюбени от Верона обаче не спира да вълнува, а поставянето на „Ромео и Жулиета“ е истинско предизвикателство за всяка трупа, казва Стайко Мурджев.
Той определя процеса на работа по спектакъла като много емоционален, труден и съдбовен за него на много нива, каквато е и самата пиеса – многопластова. Всъщност такива са всички шекспирови пиеси, според него, а на пловдивска сцена той вече е поставял „Укротяване на Опърничевата“.
„Има значение какъв е зарядът на взаимоотношенията и дали те прехвърлят рампата към зрителя днес“, казва още Стайко Мурджев и добавя: „Дали се случва връзката между Шекспир през актьора към зрителя, за да се потопи той в този свят на сцената“.
За младия Спартак Николов, който на сцената е Ромео, предизвикателството да се докосне до гения Шекспир е било огромно. Същото споделя и Елеонора Иванова, на която Стайко Мурджев поверява ролята на Жулиета.
Езикът на Шекспир е изпитание, с което актьорите са се справили с помощта на консултанта Сава Драгунчев, подчертава още Стайко Мурджев.
За да поведе зрителя към модерната приказка за пътя на голямото обичане, криволичещ през зъбатите скали и нежните поля на човешката съдба, докато на сцената оживяват късчета неистови желания и цветен мрак, а великите любовници на Шекспир са вечно живи въпреки смъртта.

Източник: БНР Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights