19.06.2024 | 1:03

Под палката на Матей Поп от Румъния, на сцената на Операта в операта от Верди ще се представят чудесни солисти, оркестър и хор

„Риголето“ с гост-диригент и забележителен солистичен състав в събота, 18 март

Вечната история за подлост, прелъстяване, излъгани надежди, подмолни пориви, проклятие и зловеща развръзка, вплетени в либретото на една от най-известните опери от Джузепе Верди – „Риголето“, ще оживее на сцената на Държавна опера – Бургас  на 18-и март, събота, от 19 часа. Под палката на  Матей Поп /Румъния/, който дирижира  с голям успех спектакъла на „Трубадур“ на бургаска сцена в края на м. ноември 2022 г., ще бъде представен музикално-сценичният разказ за гърбавия шут Риголето, единствената радост в семплия му живот – красивата му дъщеря Джилда, за лишения от съвест Херцог, обединяващ образ на подлостта, както и за всички герои на трагичната приказка за излъганото доверие. Персонажите на една от най-известните опери на Верди, към която самият композитор не е криел своите пристрастия, ще дарят публиката с разнопосочни преживявания – от възхита пред силата на чистата обич, погубена от бездушието, до трагичната безнадеждност на потъпканите наивни пориви. 

Пораждащата силни емоции история на „Риголето“ ще бъде разказана в събота на сцената на Операта от великолепен творчески и артистичен състав – чрез средствата на синкретичното оперно изкуство, по начин, който не само доставя естетическа наслада, но и вълнува и поражда разнопосочни въпроси. 

На 18 март противоречивият образ на шута Риголето ще бъде пресъздаден от баритона Александър Крунев – за него това е коронна роля, представяна с успех на различни сцени над 100 пъти. Големият български баритон наскоро навърши 60 години, а на сцената на Бургаската опера неговата кръгла годишнина ще бъде официално чествана на 27 април с концерта „Александър Крунев и приятели“. В ролята на Джилда в събота влиза Мария Цветкова-Маджарова. Прекрасното сопрано ще се превъплъти отново – с професионализъм, усет към изграждането на персонажа и вокално майсторство, в образа на наивната девойка, живееща в своя малък мечтателен свят, откъснат от реалността. Срещайки изкусен прелъстител, в лицето на Херцога, тя попада в неговия демонски капан, който вещае сигурната й гибел. В волята на Херцога на Мантуа, самодоволният безсъвестен прелъстител и бонвиван, влиза тенорът Михаил Михайлов /гост/, който преди дни се представи в ролята на Пинкертон в „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини в Балтийската опера в Гданск, Полша. През лятото на 2022 г.. именитият български тенор с международна кариера пя с голям успех същата партия на представлението на Пучиниевата опера в рамките на фестивала „Опера на светилището“ на откритата сцена в тракийското светилище Бегликташ. Михаил Михайлов участва и в концерта „Кирил Манолов и приятели“, с който официално бяха закрити Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2022 г. на сцената на Летния театър. 

Басът Диман Панчев ще бъде в ролята на разбойника Спарафучиле, Мецосопраното Йоана Кадийска, носител на първа награда от Първия национален конкурс за млади оперни певци с международно участие „Стоян Попов“ /17-21 октомври 2022 г./, влиза отново в образа на Мадалена, сестра на Спарафучиле,  Калина Попова, мецосопран, ще бъде в ролята на Джована, Граф Монтероне – басът Делян Славов, Граф Чепрано – Петър Тихолов, бас, Графиня Чепрано – Шмилена Султанова, сопран, Маруло – Бранимир Недков, баритон, Матео Борса – Любомир Тодоров, тенор, Паж – Стефка Христозова, сопран

Режисурата на постановката, която залага на сложните взаимовръзки между действащите лица и психологически подход в изграждането на образите, е на доц. д-р Александър Текелиев, художник е Иван Попов, диригент на мъжкия хоров състав – също важен участник в цялостното действие, е Невена Михайлова, концертмайстор – Христо Белчев, помощник-режисьори – Лина Пеева и Петър Тихолов. Представлението е със субтитри на български език, които дават възможност да се проследи в детайли драматургичният сюжет и диалозите.  

Музиката на „Риголето“ от Верди е възхитителна, постановката постига цялостно внушение, изследвайки характери и представяйки драматични съдбовни обрати, изпълнението – на високо художествено ниво. Завладяваща е обединяващата емоция във Вердиевата опера, спояваща по осезаем начин отделните компоненти на спектакъла, в който всеки един от участниците е равностоен – като вложена професионална енергия и желание. Силните преживявания и емоции са гарантирани в съботната вечер на 18 март от 19 часа в залата на Бургаската опера. 

За творбата: 

Либретото на прочутото Вердиево произведение „Риголето“ е на Франческо Мария Пиаве, сътворено по пиесата на Виктор Юго „Le Roi s`amuse“ /„Кралят се забавлява“/  Верди така се увлича в написването на операта, че успява да я завърши едва за 40 дни. Първоначалното име на операта, „Проклятието“, впоследствие бива заменяно няколко пъти. Заради цензурата се налагат и някои промени в либретото, като акцентът е върху вътрешната драма на героите. La donna è mobile  е сред най-прочутите и често изпълнявани оперни арии на света – песента на Херцога на Мантуа в третото, последно действие на „Риголето“. В превод заглавието означава „Жената е изменчива/ вятърничава/ непостоянна“. 

Билети за „Риголето“ – на касата на Операта, каса „Часовника“, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/opera-ot-dj-verdi-0tdf98 и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1336217/performance.html.

За диригента Матей Поп /Румъния/:

Роден в Клуж през 1980 г. в семейство на музиканти, Матей Поп посещава немската секция на Националния колеж „Жорж Косбук“ в Клуж.  След това учи в Музикалната академия „Георге Дима“ в същия град, следвайки паралелно отделите по дирижиране и композиция, които завършва през 2005 г. като ръководител на промоцията.  Към разностранното му обучение се добавя изучаването на няколко инструмента – пиано, тромбон, флейта, перкусии, виолончело – както и опита на постоянен диригент на Камерен оркестър „Виктор Папилиан“, където в продължение на шест години (2001-2007) осигурява както водеща музика, така и концертен мениджмънт.

Матей Поп е завършил курсове за обучение и провеждане на майсторски класове с Джанлуиджи Гелмети (Accademia Chigiana – Сиена, Италия, 2006-2007), Золтан Песко (Международен семинар на Барток – Szombathely, Унгария, 2012), Peter Eotvos и Pierre Boulez (Фестивална академия в Люцерн – Швейцария, 2012).

През 2007 г. става преподавател в Музикалната академия в Клуж, като последователно преподава форми, хармония, четене на партитури, клас по оркестър.  През същата година започва кариерата си като професионален диригент, като гостува на катедрата на Филхармонията на Клуж, Търгу Муреш, Арад, Орадя, Сату-Маре, Сибиу, Одорхею Секуйеск, Плоещ, Крайова, Ръмнику Вълча, Ботошани , на Камерния оркестър на радиото от Букурещ, Унгарската опера от Клуж и Музикалния театър „Nae Leonard“ от Галац, както и Филхармонията от Кишинев (Република Молдова).

В оперния репертоар Матей Поп работи изключително в чужбина, като е поканен като асистент-диригент в Teatro Petruzzelli в Бари, Италия, Oper Frankfurt в Германия и Associacion Bilbaiana de Amigos de la Opera в Билбао, Испания.

Доктор по музикология, Матей Поп в момента е диригент на Студентския оркестър „Антонин Чолан“ към Музикалната академия „Георге Дима“ и на Ансамбъла за съвременна музика „Ad Hoc“.

Освен като диригент, младият музикант се изявява и като композитор, като негови творби се изпълняват и записват в страната и чужбина и печелят награди от национални и международни конкурси по композиция.

За солистите: 

Александър Крунев, баритон, в ролята на Риголето, завършва СМУ „Любомир Пипков“ – София, специалност „пеене“, а след това – ДМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София, вокален факултет, в класа на проф. Илия Йосифов. Учил е и при Никола Николов и баритона Сабин Марков. Последният му вокален педагог е Гена Димитрова. Първите му спектакли са в малки роли в Софийска опера и балет. Дебютът му в централна роля е още като студент в ролята на Жорж Жермон в операта „Травиата“, постановка на Държавна опера – Пловдив. От тогава до днес репертоарът му е нарастнал със седемдесет роли. Публиката го познава като Риголето, Набуко и Фалстаф от едноименните опери, а също и като Яго в „Отело“, граф ди Луна в „Трубадур“, Ренато от „Бал с маски“, Маркиз Поза в „Дон Карлос“, дон Карло в „Ернани“, дон Карло в „Силата на съдбата“ от Верди, в оперите на Пучини – барон Скарпия в „Тоска“, Шарплес в „Мадам Бътерфлай“, Пинг в „Турандот“, Леско в „Манон Леско“, Марсел в „Бохеми“, репертоарът му в оперите на Росини включва Фигаро от „Севилския бръснар“, Тадео в „Италианката в Алжир“; в операта на Леонкавало „Палячи“ изпълнява ролите и на Тонио и Силвио. В оперите на Моцарт той е познат като Дон Жуан, Алфио от „Селска чест“, в „Хофманови разкази“ е изпълнявал Линдорф, Копелиус, Да Пертуто и доктор Миракъл, в оперите на Доницети е Енрико от „Лучия ди Ламермур“, Малатеста от „Дон Паскуале“. Изпълнител на кантатно-ораториални произведения – „Кармина Бурана“ на Карл Орф, „Реквием“ на Моцарт, „Симфония №9“ на Бетовен и други. Дългогодишен солист на Софийска опера и балет. От 2008 г. е солист на Държавна опера – Бургас. Гастролирал е в цяла Европа, Америка, Япония, Корея, Мароко, Алжир.

Носител на награда „Златно перо“ за постижения по случай Деня на славянската писменост и култура.

Михаил Михайлов, тенор – в ролята на Херцога на Мантуа, е роден през 1987 г. във Велико Търново. Започва да учи пеене на 16 години, а преди това свири на цигулка. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров”, София през 2011 г. в класа на доц. Иванка Нинова. Участвал е в майсторските класове на Христина Ангелакова и Анна Томова-Синтова. Оперния си дебют прави още като студент с роли от белкантовия репертоар – Граф Алмавива от  „Севилският бръснар”, Едуард Милфорт  от „Брачната полица” и Ернесто от „Дон Паскуале”. Кариерата му започва непосредствено след завършването на Музикалната академия с ролите на Неморино в „Любовен еликсир”, Алфредо в „Травиата”, Камий дьо Росийьон във „Веселата вдовица” и Беппе в „Рита”, като гост на МДТ „Константин Кисимов” и ТМПЦ Варна. Участва в редица концерти с почти всички оперни и филхармонични оркестри в страната. Опитът в кантатно-ораториалните произведения Михайлов натрупва на сцената на Софийска филхармония, където от 2012 г. често е предпочитан гост-солист. Пее теноровите сола в реквиемите от Моцарт, Сен-Санс и Верди, в „9-та симфония” на Бетовен, росиниевата „Стабат матер”. През 2013 година, Михаил Михайлов дебютира във Великобритания, изпълнявайки „Реквием” – Верди, в „Royal Festival Hall”, Лондон, с Кралския филхармоничен оркестър. По-късно през същата година, участва във Верди/Пучини гала-концерт с  Мюнхенския симфоничен оркестър. През 2013 и 2014, се изявява на фестивалите: „KlassikaufderBurg”;  „HerrenchiemseeFestspiele” – в ролята на Бакхус в „Ариадна от Наксос” от Рихард Щраус, както и в рецитал с произведения от същия автор и „KlassikamSee” в ролята на Алфредо от „Травиата” и Херцогът на Мантуа от „Риголето”. През 2014/2015 участва в концерти с оркестъра на Филхармония Осака, както и в поредица от рецитали в Осака, Япония. През 2016 взима участие в гала-концерт в Московския кремъл, заедно с едни от най-популярните имена на руската класика и естрада. По-късно същата година гостува на Македонската опера и балет, в ролята на Херцога на Мантуа от „Риголето”. С различни частни продуцентски компании учзства в турнета в Германия, Италия, Испания, Полша Румъния и Швейцария. Лауреат е на редица национални конкурси, както и на конкурсите за камерна музика: IV Международен конкурс за песенни дуа, посветен на творчеството на Рихард Щраус, София, България (втора награда и специална награда за изпълнение на песен от съвременен австрийски композитор) и XIX Международен конкурс „Романсиада”, Москва, Русия (Гран При). Има записи за Българската национална телевизия, Българското национално радио, TV1, както и студиен запис на операта „Травиата” със Софийска филхармония.

Мария Цветкова-Маджарова, сопран – в ролята на Джилда

Мария Цветкова-Маджарова е родена в Бургас. Завършва ДМА “Професор Панчо Владигеров”- София в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева. Солист на Държавна опера – Русе и Държавна опера – Бургас. Гостувала е на сцените на Национална опера-София, Държавен музикален театър “Стефан Македонски”- София, както и в театрите на Варненска опера, Пловдивска опера, Старозагорска опера. Многократно участва в международни проекти с гастроли в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Португалия, САЩ. В богатия репертоар на певицата влизат Сузана и Графинята от “Сватбата на Фигаро”, Деспина, Фиордилиджи от “Така правят всички жени”, дона Анна, Церлина от “Дон Жуан”, Блонда, Констанца от “Отвличане от сарая” на Моцарт, Розина от “Севилският бръснар” на Росини, Виолета от „Травиата”, Джилда от „Риголето”, Оскар от „Бал с маски” на Верди, Адина от „Любовен еликсир”, Норина от „Дон Паскуале” на Доницети, Мюзета и Мими от „Бохеми”, Лиу от „Турандот” на Пучини, Щаси и Силва от „Царицата на чардаша” на Калман, Адела от „Прилепът” на Щраус-син, Мария Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев, Катерина Измайлова от едноименната опера на Шостакович и други. Носител на „Кристална лира“ за 2015 г. Музикант на годината за 2017 г. в анкетата на предаването за класическа музика „Алегро виваче“ по програма „Хоризонт“ на БНР.

Снимки: Държавна опера Бургас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights