23.07.2024 | 14:33

Полският музикант Станислав Лопушински идва във Варна с велосипедно-музикален проект

Полският музикант Станислав Лопушински ще изнесе концерт на Сцена “Раковина“ във Варна, на 10 юли, от 19.00 часа.
Краков – Истанбул тур 2024 е уникална инициатива на полския клавесинист и пианист Станислав Лопушински, обединяващ култура, история, туризъм и спорт. В продължение на 30 дни артистът планира да обиколи почти седем държави и два континента и да измине 2200 км. По време на пътуването си той ще изнесе 11 концерта за клавесин в градовете, които посещава, като неговият клавесин ще го съпровожда по време на велосипедното пътешествие. Тези концерти ще включват разнообразен репертоар – барок, класика, романтика и съвременни творби, както и джаз импровизации. Музикантът за трети път осъществява своя велосипедно-музикален проект.
Турнето започна на 19 юни в Краков (Полша). След това артистът ще свири в Нови Сонч (Полша), Прешов (Словакия), Ужхород (Украйна) и Дебрецен (Унгария). Пътуването продължава към Румъния, където Станислав ще изнесе три концерта в Клуж-Напока, Алба Юлия и Букурещ. В България се предвиждат концерти във Варна и Бургас. Кулминацията на проекта е в Истанбул с финален концерт на 19 юли в Bilim Beyoğlu Center. Това събитие ще включва и изпълнения на Дорота Сацевич (вокал) и Юлия Лопушинска (арфа). Съвместно с Полския институт в България.
Станислав Лопушински (р. 1993 г. в Лил, Франция) – клавесинист и пианист, водещ, дипломиран в класа по клавесин на проф. Лилианна Ставаж в Музикалния университет „Фредерик Шопен“ (UMFC), лауреат на множество конкурси, обществен деец, войник от запаса в полската армия. Той се чувства свобдно във всички музикални стилове, специалист е в импровизациите (пиано, клавесин), аранжировката на музика и актьорската песен. Съавтор на циклите „Класически несериозни”, OFFbaroque, BCA Flash – Improv Theatre, Harp&Chords и мн. други. От 2018 г. е свързан с Националната филхармония във Варшава. През 2021 г. започва да работи с вокалистката Дорота Сацевич, с която изпълняват полски и френски песенни рецитали. Станислав Лопушински участва в мюзикъли на Музикалния театър Proscenium. През 2020 г. започва да работи с Институт Полоника, създавайки проекта „Така звучи Лвов“. През юни и юли 2021 г. осъществява музикално-велосипедния проект Замошч-Одеса тур 2021, по време на който изнася 11 благотворителни рецитали и концерти в Полша, Украйна и Молдова. От 26 февруари 2022 г. действа в Украйна, като извършва хуманитарни превози в цялата страна от Лвов през Киев и Харков до фронтовата линия в Донбас. До юни 2024 г., като транспортира медицинска помощ, храна, хигиенни продукти и евакуира цивилни, той пропътува близо 140 000 км. През ноември 2022 г. изнася клавесинен рецитал в Генералното консулство на Република Полша в Ню Йорк, всички приходи от който са дарени за подпомагане на Украйна. През 2023 г. организира проекта Бялисток-Талин Тур и изнася 14 концерта в Полша, Литва, Латвия и Естония. През 2024 г. с помощта на Министерството на външните работи на Полша организира първия си фестивал в Украйна – Jazzloviec Festival, като съчетава ренесансова музика и джаз. Редовно концертира в Полша и в чужбина.
В програмата на концерта ще чуете творби на :
Луи Куперен
Франсоа Куперен
Йохан Себастиан Бах
Доменико Скарлати
Антонио Солер
Карл Филип Емануел Бах
Вилхелм Фридман Бах
Франц Ксавер Волфганг Моцарт
И.Я. Падеревски
В.А. Моцарт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights