19.06.2024 | 20:00

Последният концерт от Дните на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ в Добрич е на Мария Славова – орган и Рада Йосифова – флейта

На 14 юни, петък 2024 г. в Концертна зала „Добрич“ от 18.30 ч. е заключителният концерт от т.нар. органов фестивал в Добрич. Мария Славова и Рада Йосифова ще ни представят една сериозна програма като финал на това събитие в културния календар на града, а и в страната. Интересът към инструмента – орган и на участниците от чужбина в предните концерти бе изключително голям и те нееднократно заявиха своето задоволство от условията в залата и от отношението на нашата публика. С радост всички очакват този органов цикъл да продължи да се провежда всяка година и да се постигне целта на усилията на Общината – да се популяризира органовото изкуство, да се привличат нови публики.

Да припомним кратки данни. 

Мария Славова е родена в град Добрич. Първите си уроци по пиано започва в ранна детска възраст при Надежда Анкова. Завършила е СМУ „Добри Христов” в гр. Варна и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в гр. Пловдив със специалност пиано. Изучава орган под ръководството на проф. Нева Кръстева. Паралелно с преподавателската си дейност развива активна концертна практика като пианист и органист. Участва в многобройни концерти като солист, камерен изпълнител и акомпанятор у нас и в чужбина. Сътрудничи с различни хорови и инструментални състави. В цялата страна изнася самостоятелни органови концерти и си сътрудничи с известни музиканти като:  Ивона Недева – флейта, Светлана Анчева – обой, Георгиос Филаделфевс – тенор, Росица Бояджиева – флейта и др. Създател и активен участник в т.нар. органов фестивал – Дни на органовата музика „Fiori Muzicali / Музикални цветя“ – Добрич. В момента е пианист – органист в Камерен оркестър „Дианополис“, Ямбол. 

Рада Йосифова завършва НМУ „Любомир Пипков“ в класа по флейта на Явор Желев. Носител е на трета награда от конкурса „Светослав Обретенов“ (2011). Като солист и камерен изпълнител е участвала в концерт на Камерата Цюрих с откъси от ораторията „Theodora“ от Хендел в рамките на фестивала Мартенски музикални дни в Русе (2011); в концерти на Affettuoso Baroque Trio в София (2016); в образователни проекти на фондация „Фортисимо Фамилия“ в София (2012), в проекти на Баховото общество в България и др. Участвала е в майсторски класове на Андраш Адорян, Бертен Холандер, Христо Христов, Христо Добринов. През 2018 печели Втора награда и Награда на Съюза на българските композитори за изпълнение на българска творба в Международния флейтов конкурс във Варна. През 2023 получава бакалавърска степен от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където до 2022 учи в класа на проф. Деян Гаврич, а след това при Ива Любомирова. По време на обучението си в НМА по програма „Еразъм+“ през 2022 се обучава в Университета „Гутенберг“ в Майнц, където работи с Деян Гаврич, Матиас Бичак и Томас Рихтер. Оркестровият ѝ опит е свързан с Филхармония „Пионер“, с участия в концерти и записи на Симфоничния оркестър на БНР, както и в концерти на Академичния симфоничен оркестър, оркестрите в Сливен, Враца и Видин и др.

Програма:

Ян Питерсон Свелинк /1562-1621/ – Хроматична фантазия SwWV 258

Йохан Себастиан Бах /1685-1750/ – Соната BWV 1034 ми минор

Роберт Шуман /1810-1856/ – Три фуги върху BACH из op. 60

Георг Филип Телеман /1681-1767/ – Фантазия за соло флейта TWV 40:4 си минор 

Артин Потурлян /1943-2022/ – Пет пиеси в памет на Фридрих Голдман 

Йохан Лудвиг Кребс /1713-1780/ – Фантазия Krebs-WV 601 До мажор

Билети на касата на Концертна зала „Добрич“

Понеделник – четвъртък 10.00 – 17.30 ч. Цена 5 лв., за пенсионери и учащи 2 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights