25.04.2024 | 14:25

Постановката „Арт“ и въпросът за приятелството

Снимка: Младежки театър "Николай Бинев"

„Арт“ е постановка, която можете да видите на 19 март на сцената на Младежкия театър „Николай Бинев“, която поставя въпроса за приятелството и стойността на изкуството. Трима приятели си казват онези „истини“ в живота през въпроса за възприемането на красивото и грозното. Текстът е на Ясмина Реза и е носител на редица награди, сред които „Молиер“, „Тони“ в категорията „Най-добра пиеса“, „Лорънс Оливие“ в категорията „Най-добра нова комедия“, New York Drama Critics’ Circle Award (втората най-стара театрална награда в САЩ след „Пулицър“, която се връчва от 1936 г.) в категорията „Най-добра пиеса“, „Evening Standard Theatre Award“ в категорията „Най-добра комедия“:

„Приятелството е поставено на тест. Персонажите изпадат в борба за надмощие. Коя истина е най-резонна. Така си казват много важни неща, които никога не са си казвали. Моят персонаж Марк иска да върне приятеля си, такъв, какъвто го е познавал, преди да има тази картина.“ – споделя актьорът Георги Гоцин, който тази година е с номинация за „Икар“ за главна мъжка роля именно за това представление.

„Аскеер“ за постановката получава режисьорът Владислав Стоименов, както и Кирил Недков за изгряваща звезда за ролята си на Иван:

„Това е пиеса, която е поставяна и преди. Но продължава да бъде актуална. Основното предизвикателство за нас е този текст да стигне до публиката.“ споделя Недков.

Тази постановка ни помага да останем верни на себе си, но и на приятелите си, когато виждаме света по различен начин. „Арт“ е комедия, а ситуациите в нея се пораждат от недоразуменията, неизказаното неща и разминаванията.

Серж (Петър Петров – Перо) купува картина за изключително голяма сума. Тя представлява голямо платно, боядисано в бяло, с „фини бели диагонални ивици“. За един от неговите най-добри приятели – Марк (Георги Гоцин), картината е „боклук“ и Серж е изгубил ума си. Техният общ най-добър приятел Иван (Кирил Недков) е поставен в неприятната ситуация да лавира между двамата, независимо че самият той е затънал в безброй лични проблеми, свързани с подготовката на сватбата му.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights