20.07.2024 | 6:12

Почина почетният гражданин на Добрич Атанас Пеев

На 86-годишна възраст почина почетният гражданин на Добрич,   Атанас Друмев Пеев, краевед, жулналист, общественик и дарител. 
Атанас Пеев е роден през 1936 г. в село Златия. Насочва се към дейности, свързани с краезнание и родознание, още от 1965 г. Изследвал е родовете на родителите си, както и всички  родове в Златия. Организирал е няколко срещи с потомци на Сивковия, Караниколовия и Димиджуковия /Попадийчевия/ род в Добрич, Стралджа, Алфатар, Ген. Тошево, Ловчанци и Гурково, Казанлъшко. От 1993 г. е член на Управителния съвет на Българската генеалогична федерация. По негова инициатива през 2000 г. в Добрич е учредено първото в града и в Добруджа Дружество на краеведите. Атанас Пеев е председател на това дружество от създаването му, като от 2020 г. е негов почетен председател. 
Носител на множество отличия, почетни знаци, грамоти и награди за приноса му в краезнанието и за общественополезната му дейност като изследовател и журналист. 
Той е носител на званието Заслужил деятел на Българския червен кръст и Заслужил деятел на СБА. Член е на Съюза на българските журналисти (1980), на Съюза на учените в България (1998), на Съюза на българските музикални и танцови дейци (2006). Атанас Пеев е двукратен носител на званието „Почетен член“ на Съюза на краеведите в България и на Българската генеалогична федерация „Родознание“, и е вписан в нейната Почетна книга. През 2002 година е обявен за „Почетен гражданин на Добрич“. Носител е на наградата Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци (2006 и 2011) и др. 

Поклонението пред тленните му останки ще бъде утре, 24 ноември 2022 г. в 13.30 ч., в Залата на гробищния парк в Добрич, а погребението в село Златия от 15 часа.. 

Поклон пред паметта му! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights