По повод именуването си Духовият оркестър в Търговище ще има тържествен концерт

Снимка: Община Търговище

Духовият оркестър „Васил Абрашев“ към Община Търговище организира тържествен концерт по повод именуването си. С проявата ще бъдат отбелязани и 90 години от рождението на патрона на културната институция – маестро Абрашев.

Концертът ще се състои в навечерието на Лазаровден, 7 април, в залата на Държавния куклен театър в Търговище, съобщиха от Община Търговище. 

Като препратка към символиката на празника в подготвената от диригента д-р Росица Бояджиева-Вълева програма се преплитат традиция и обновление. Ще прозвучат пиеси като „Ръченица“ из „Тракийски танци“ от Петко Стайнов, „Танц 89“ на Жул Леви, както и обичани хитове – „Да започнем отначало“, „Респект“, „Да е влюбен този свят “ и други. 

Вокалните партии са поверени на млади дарования от Търговище: Сабина Донева,  Елена Добрева,  Ебру Хайрединова,  Александра Петрова. Специален гост-барабанист е ученикът на маестро Абрашев Ненчо Стефанов.

Както БТА съобщи, https://bta.bg/bg/news/bulgaria/407695-predlagat-duhoviyat-orkestar-v-targovishte-da-nosi-imeto-na-parviya-si-dirigent-решението  Духовият оркестър да носи името на първия си диригент Васил Абрашев бе взето на заседанието на  местния парламент през февруари. Инициативата за именуването е на оркестрантите. Идеята им бе подкрепена от инициативен комитет, в чийто състав влизат редица почетни граждани, културни дейци и общественици от града ни. 

Духовият оркестър в Търговище е сформиран през 1967 г. Първият диригент, маестро Абрашев, остава начело на състава повече от 30 години.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *