17.07.2024 | 19:31

По пътя на славата с мюзикъла „Фейм“ в Пловдив

„Мечтай и вярвай, че ще направиш велики неща!“

Под режисурата на доц. д-р Петър Одаджиев, артистите от Софийски музикален театър, представят вдъхновяващата история на група млади артисти, от нюйоркски колеж за сценични изкуства, поели по пътя на славата. Всички те мечтаят да постигнат заветната си цел, но когато се сблъскват с предизвикателствата на живота, постепенно откриват, че в него има много повече и по-важни неща от това да си звезда. Историята е базирана на филма на Алън Паркър от 1980-а година. Заглавната песен, в изпълнение на диско звездата Айрин Кара, впоследствие е отличена с „Оскар“ и „Златен глобус“.

Хитовият бродуейски мюзикъл ще се играе на 19 юни, от 21 часа, в лятно кино „Орфей“. Хореограф на мюзикъла е Амедео Джунта. Дизайн на костюмите – Николина Костова – Богданова, превод на песните – Цветомира Цонева, превод на диалога – Петър Одаджиев, сценичен и видео дизайн – Петко Танчев.

„Това е много подходящо заглавие, в което героите в историята, персонажите са десет млади артисти – танцьори, актьори и музиканти. Затова е много подходящо заглавието, да може да се вкарат, когато се направят два състава, да може да се вкара една цяла група от двайсет човека млади актьори. Това е причината, основната причина, поради която се захванах с мюзикъла със Софийска академия за музикален театър. Тази година завършва първият випуск. Това е двегодишна програма. След втората година, участниците в този курс, вече, са абсолютно готови за сцена. И това го доказват чрез изпълнението, чрез постановката на „Фейм“. Ние, всъщност, миналата година избрахме втори випуск, тази година вече взимаме трети випуск. Но, мюзикъла ще остава всяка година да се повтаря, отново и отново. Първо музиката е великолепна. Тя е много завладяваща за младите хора, това е тяхна тематика. И това е много добър начин да обучаваш и да изваждаш хора на сцена. Почти всяко училище, всяка академия, университет в САЩ, който има разширено обучение или специализирано обучение за мюзикъл, поставят „Фейм“. Това, също, се случи и с мен, когато бях асистент там на професор, който преподава мюзикъл. Видях какъв ефект има и затова реших, че е много добре да се купи и да се вземе лиценз, взима се такъв за непрофесионалисти и съответно можеш да го поставяш в непрофесионална среда макар, че в България е много трудно това да се постигне без да се помогне, по някакъв начин, от професионалисти. В смисъл такъв, че нямаме в нашите училища и въобще техническо такова обезпечение, че да можем да покрием всички разходи и изисквания за една добра постановка на мюзикъл. 

Занимавам се с мюзикъл и виждам как липсва опит, липсва тренинг. Това е специализиран, специфичен тренинг и съм щастлив да го обява официално, че направихме към ПУ, магистърска програма по мюзикъл, към катедрата по „Актьорство за драматичен театър“. От тази година, студентите, които завършват драма или музика, пеене, поп и джаз пеене и т.н.,могат да направят такава магистърска програма при нас“, казва режисьорът, доц. д-р Петър Одаджиев, който преподава актьорско майсторство в пловдивското висше училище.

Мюзикълът „Фейм“, по сценарий на Хосе Фернандес, музика на Стив Маргошес и текстове на песните на Жак Леви, продължава да се играе и на Бродуей, и в Уест Енд. Неговата музика определя, по категоричен начин, успехът му и досега. 

Предстои излизането на книга за мюзикъла, чийто автор е режисьорът, доц. д-р Петър Одаджиев.

„Това е книга, по която аз работя няколко години. Темата е мюзикъл. Там, обаче, изкушението ми е по линия на това, как един мюзикъл, който по принцип е създаден за сцена, какъв е начинът да се трансформира, да се преведе на екранен език. И обратно, от екрана на сцената какво се случва, защото това са различни езици, различни инструменти, които трябва режисьорът да познава, за да може да се получават сполучливи адаптации“, разказва Петър Одаджиев, гост в предаването „Вход свободен“.

Източник: БНР Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights