24.07.2024 | 22:33

Празникът Рождество Христово кара хората да търсят и правят добро, заяви Ловчанският митрополит Гавриил

Снимка: Кадър БНТ

Празникът Рождество Христово кара хората да търсят и да правят добро, да се замислят по-дълбоко за своя ежедневен живот. За това помага и службата в църквата и благодатта, която Господ дава. На Рождество Христово има силна просветителна благодат. Това заяви в интервю за БТА Ловчанският митрополит Гавриил. 

По думите му много пъти човек, обзет от суетата на ежедневния живот, не намира време да помисли за доброто. „Когато човек направи добро, той усеща радост и иска по-често да я изпитва, да прави добри неща – не да се покаже пред хората, а наистина да направи добро. В един момент може наистина да се промени. Той на дело усеща тази благодат, която Господ дава на човек, който върши добро “, каза дядо Владика.

Най-големият човешки грях винаги е бил гордостта

Според него най-големият човешки грях винаги е бил гордостта, която е коренът на всички други грехове. „Можем да го преодолеем със смирение. Господ ни е показал пътя. Не трябва да си въобразяваме, че ние сме център на всичко, че ние сме най-добрите. Нека виждаме своите немощи и грехове и не презираме и осъждаме хората. Когато усетим, че ни идват мисли на гордост, да не ги допускаме, а да се смиряваме. Това е борба, но тя е възможна. Истинските християни са доказали това нещо, че те наистина са били смирени и че гордост не е имало в тях. Те са вършили много велики и прекрасни дела – дела на любовта към човека, към хората“, посочи митрополитът и добави, че смирението ражда любов, мир, разбирателство между хората, саможертва в името на другия, което е проява на една истинска любов.

Той каза още, че светите отци ни учат нашата ежедневна молитва да се състои основно от три неща – първо, да благодарим на Господа за неговата милост, второ, да просим прошка от него за нашите грехове и недостатъци и трето – да го молим за това, което смятаме, че е необходимо най-вече за нашите души, но и за обикновения ежедневен живот.

„Това е молитвата, която трябва да ни съпътства. Естествено, всеки човек има нещо особено, за което да се помоли на Господа и именно в тази молитва трябва да го направим“, заяви още Владиката.

По думите му, имайки предвид какво става около нас в някои страни на света, че има хора, които нямат електричество, нямат отопление, нямат храна, загиват техни близки, ние изпращаме една благодатна година. „Макар че смятам, че не сме повече заслужили, отколкото другите хора Божията милост, но ето – досега Божията милост я има и нека се постараем с нашите дела да не я изгубим. Както казах – да се стараем да имаме мир в себе си, с хората и да обичаме Господа и хората. А любовта не е само дума, а саможертва в името на ближния“, допълни митрополит Гавриил.

Господ допуска страдания и заради нашите грехове

Според него Господ допуска страдания и заради нашите грехове, и затова да ни вразуми да не грешим повече. „Тайна Божия е защо нещо се случва, но това са основните причини, заради които Господ допуска страдания на хората. Ние знаем още древната история на еврейския народ, когато са съгрешавали, описано е в Библията как са били наказвани. Когато са се разкайвали, Господ е отнемал наказанията им и им е пращал пак благодеяние. Така че и ние трябва да намерим своите грешки и да поискаме прошка и тогава Господ ще отнеми това, което се случва. Но за бедите сме виновни ние, хората, не ни е виновен Господ. Това, че ние не можем да намерим пътя на мира, вината е наша. Господ просто го допуска. Когато ние нямаме мир в себе си, ние трудно ще имаме мир и с другите“, категоричен е митрополитът.

Той каза още, че войната я правят хората, а Господ я допуска. В Ловчанска епархия, във всички църкви, от началото на март тази година по време на литургията се добавят и молитви за мир в братска Украйна. „Ние желаем този мир, а Господ знае как може това да стане. Да се надяваме, че ще има мир и всичко ще приключи“, посочи още дядо Владика. 

Трябва да се молим на Господ особено за тези, които ни управляват

По думите му трябва да се молим на Господ особено за тези, които ни управляват. „Господ да им дарува мъдрост, да правят най-доброто за нашия народ и нашата страна. Молитвата може да бъде много могъщ фактор, ако действително хората решат да се молят за доброто и за напредъка на своята страна. Това е основното и като възпитаваме децата да има едно действително достойно поколение, което ще дойде. Те ще дойдат, те ще бъдат бъдещите управници. Както ги подготвим, така ще управляват нашия народ и съдбините на нашата страна. Нужни са молитва и личен пример“, добави Владиката.

Той пожелава на миряните в светлите празнични дни благочестиви мисли идват в умовете и сърцата за великата тайна на Божието домостроителство, за идването на земята на Господ Иисус Христос. „Безмерно велика е неговата любов към създадения от него човек. Той се е явил като безпомощен младенец. Народът, който е избрал, в който да се яви, е бил най-малкият, народ без самоуправление и често попадащ в робство. Градът, в който се е родил – град Витлеем, е бил толкова малък и незначителен, че даже благоприятстващият му пророк не е имало с какво да го възвеличи освен с това, че е казал, че там ще се роди Христос. Също Господ не се е родил даже в детска люлка, а в скотски ясли“, припомни Ловчанският митрополит.

В своя поздрав към християните той призова да обичаме и изпълняваме светите Божи заповеди, от които най-велики са заповедта за любов към Бога и за любов към човека. „Желая здраве и божие благоволение. Нека Божият мир, възпят в Рождественската нощ от светите ангели, да бъде в нашите сърца, домове, страна и в целия свят. Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение. Честито Рождество Христово. Божието благословение и божията благодат да бъде върху всички вас“, пожела още Ловчанският митрополит Гавриил.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights