18.07.2024 | 15:16

Празнично настроение в  Бургаската опера с „Лешникотрошачката“ в неделя

Снимка: Опера Бургас

  • Балетната феерия по музика на П. И. Чайковски и режисура на проф. Хикмет Мехмедов ще оживее на бургаска сцена на 18-и декември от 19 часа 

В края на наситената със събития 2022-ва година за Държавна опера – Бургас, с успешни спектакли – и в Бургас, и на сцени в много градове в България, предстои традиционното празнично представление на „Лешникотрошачката“, музика на П. И. Чайковски, постановка и режисура – проф. Хикмет Мехмедов. Балетната феерия е сътворена по популярната приказна история на Е.Т. Хофман Чрез средствата на изящното танцово изкуство, на 18-и декември, неделя, от 19 часа артистите от балетната трупа на Бургаската опера ще разкажат отново историята на Маша, приключенията й във вълшебния свят на сънищата и приказната метаморфоза, превърнала Лешникотрошачката в принц, с когото преживяват чудни приключения в една бленувана реалност. 

Освен солистите и ансамбъла на балета на Държавна опера – Бургас, в сценичната феерия в неделя в залата на Операта ще вземат участие и възпитаници от балетните паралелки на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас и Детски балетен театър “Капка“. Пищната сценография, издържана в приказна коледна стилистика, както и изящните костюми, са създадени от художника Радостин Чомаков. Репетитор на балетната трупа е Галина Калчева,  помощник-режисьор – Петър Тихолов

Забележителната постановка на знаковия балет, който по традиция се изпълнява по Коледа, е дело на проф. Хикмет Мехмедов и съчетава най-доброто от  общоприетия облик за един празничен спектакъл с присъщия на изтъкнатия хореограф и режисьор перфекционизъм – по  отношение на детайлите, имплицитно заложените послания, придаващи емоционален пълнеж на изградените образи. Постановката на „Лешникотрошачката“ неслучайно се радва на дългогодишен сценичен успех, тъй като е еманация на най-доброто от класическата школа, добавяйки мекота, финес и вкус към всяка една подробност,  чрез която се изгражда изящната цялостна визия.

Красивата история за Маша и Лешникотрошачката, превърнал се в чудния сън на девойката в Принц, ще пресъздадат солистите на балетната трупа Даниела Туртуманова-Стоянова и Теодор Цаков.  В образа на Черната кралица ще се превъплъти  солистката Емона Георгиева – тя направи своя дебют в ролята на сцената в зала „Сливен“ в „града на стоте войводи“, а през м. февруари т. год. дебютира и в ролята на Маша на бургаска сцена. В образа на Дроселмайер влиза Светлан Николов, Фриц ще бъде отново Александра Раева от Детски балетен театър „Капка“ – талантливата Алекс направи дебют в ролята през м. декември 2021 г. Приятелки на Маша ще бъдат Ива Кавръкова и Илина Константинова, В ролята на майката на Маша влиза Елена Георгиева. 

В атрактивните ансамбли участват: Испански танц – Натали Иванова и Кирил Филипов, Индийски танц – Гергана Георгиева, Бианка-Хелън Джованели и Стоян Фъртунов, Китайски танц – Ивана Фиалковска и Найден Найденов, Руски танц – Калина Неделчева, Мария Габарова, Елизабет Димова и Стефан Типиков

Грациозни „Снежинки“, вплели се в цялостната празнична феерия на сцената, ще бъдат: Натали Иванова, Илина Константинова, Елена Георгиева, Мария Габарова, Бианка-Хелън Джованели, Патрисия Соарес, Калина Неделчева, Ивана Фиалковска, Елизабет Димова, Събина Косева. 

В изящния Розов валс танцуват: Натали Иванова, Ива Кавръкова, Ивана Фиалковска, Гергана Георгиева, Стефан Типиков, Кирил Филипов, Найден Найденов, Стоян Фъртунов. Мария Габарова, Виолета Горанова, Бианка-Хелън Джованели, Патрисия Соарес, Калина Неделчева, Събина Косева. В ролята на родителите ще бъдат: Бианка-Хелън Джованели, Ивана Фиалковска, Мария Габарова, Гергана Георгиева, Кирил Филипов, Стефан Типиков, Стоян Фъртунов, Даниел Димитров. Черни сили ще са: Кирил Филипов, Стефан Типиков, Стоян Фъртунов и Даниел Димитров. Прислужница – Виолета Горанова. 

След успешните спектакли в залата на Операта – на 13 декември – представлението бе специално за стотици ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Бургас, както и на сцената в Сливен, „Лешникотрошачката“ по традиция ще създаде празнично настроение в залата на Бургаската опера – в неделя, а на 22 декември предстои представление и в зала „Артиум“ в гр. Несебър. 

Ден преди балетния спектакъл – на 17 декември, събота, от 10.30 часа за най-малките Държавна опера – Бургас е подготвила традиционното празнично утро „Елха в Операта“. Родителите могат да получат информация на касата на Операта, каса „Часовника“ и на тел.: 056 / 841 740; мобилни – 0884 025 918, 0885 265 925.

За балетната творба:

„Лешникотрошачката“ е историята на малко момиче, което получава от своя кръстник лешникотрошачка за коледен подарък. Тя все още не знае, че дървеният войник, чието предназначение е просто да разчупва твърдите черупки на лешниците и орехите, ще се превъплъти в приказен принц, който ще я отведе при танцуващите снежинки и феи, при най-красивите кукли и цветя, че ще воюва с краля на мишките и ще се омъжи за нея, за да стане тя приказна принцеса.

Балетът на Чайковски е поставен за първи път в седмицата преди Коледа на 1892 г. в Мариинския театър в Санкт Петербург, но без особен успех. Повече от четиридесет години са били нужни, за да получи световно признание – в Англия е поставен през 1934 г., десет години по-късно успехът го следва в Сан Франциско, САЩ, а след още десет – и в Ню Йорк, където достига върха на славата си. Оттогава балетът се поставя там всяка година по Коледа и това е неизменна традиция. Либретото на „Лешникотрошачката“ е на тандема Всеволожки – Петипа, които са в основата на най-успешните творби на Чайковски.

Постановката на бургаската опера, също традиционна за коледните празници, е добре позната както на сцената в морския град, така и в страната. Преди коронакризата, спектакълът на проф. Хикмет Хикмедов е бил чест гост на театрите в България в края на декември и винаги се е радвал на изключителен интерес.

Билети за балетния спектакъл могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/leshnikotroshachkata-0dgww и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1319055/performance.html.

За солистите:

Даниела Пламенова Туртуманова-Стояновав ролята на Маша, e родена на 16.08.1995 г, гр.  София. Възпитаничка на Национално училище за танцово изкуство София. Висшето си образование завършва в „Национална музикална академия проф. Панчо Владигеров“ София – бакалавър и магистър, специалност – балетна педагогика. Дебютира в главна роля в балета „Лешникотрошачката“ още през 2014 г , когато е на 18-годишна възраст и работи в Държавна опера Бургас едва от 2 месеца. През годините изиграва още редица други главни роли в балетите: „Спящата красавица“, “ Пепеляшка“, „Куклената фея“, „От табора до небето“, Приказни сезони“,  „Червената шапчица“, Капан за птици“ и други. Ръководител е на „Балетна школа За принцеси“ – Бургас.

Носител е на много награди като изпълнител и педагог.

Теодор Цаков – в ролята на Лешникотрошачката, е роден в град София през 1992 година. През 2011 г. завършва Националното училище за танцово изкуство – гр. София със специалност класически танц при педагог Петър Колдамов. 2008г. получава стипендия от танцова работилница „Петър Илиев“ и учи в гр. Чикаго при Даниел Дуел и Патриша Блеър.  През 2010 г. завършва на Трето място в Националния балетен кокурс „Анастас Петров“ в гр. Добрич. Гастролира като част от ансамбъла и солист с български, френски и украински трупи в Европа, Азия и Америка със спектаклите „Лебедово Езеро“, „Спящата Красавица“, „Лешникотрошачката“, „Дон Кихот“ и други. От 2014 г. до 2015 г. работи в Държавна опера гр. Русе. Дебютира като солист в спектаклите „Спящата красавица“, „Лешникотрошачката“ и „Лебедово Езеро“. Там дебютира и като хореограф със спектакъла „Странен Отряд“ Паралелно с работата му в гр. Русе, гостува в изпълнява солистични роли за Държавна опера – Пловдив. От 2015 г. до 2016 г. заминава за Украйна, където работи в Харьковский Национальный Академический Театр Оперы и Балета имени Н. В. Лысенко, участвайки в целият репертоар на театъра. В края на 2016 г. започва работа в Държавна опера  – Бургас, като паралелно с това учи и получава бакълаварска степен със специалност педагогика в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights