18.07.2024 | 16:15

Празнуваме културата на първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство

Целта на Sofia Art Fair е да развие пазара на изкуство в България

От 3 до 6 октомври, в София Тех Парк ще се проведе първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство – Sofia Art Fair.  Целта е да развие пазара на изкуство в България. В него ще вземат участие български и чуждестранни галерии, художници, куратори, колекционери, меценати и бизнесмени.

Организатор на форума е Фондация „София диша“. Пред Радио София изпълнителният директор на фондацията Суни Данаджъ обясни, че от държавите-членки на Европейския съюз, България е една от последните страни, която е останала без подобен форум.

„Има най-различни събития за съвременно изкуство, които се правят, но такъв форум точно няма. Считаме, че е време да се заявим и ние на картата на събитията в Европа. Такива изложения насърчават креативността, празнуваме културата, даваме възможност както на артисти, така и на галеристи, изобщо цялата гилдия, да може да обмени опит“, каза Суни Данаджъ.

Тя добави, че основната идея на Sofia Art Fair е да предизвика и развие пазара на изкуството, да дефинира тенденции – за автори, куратори, колекционери, критици, зрители, анализатори, медии. Стремежът на инициативата е да обедини представители на бизнеса от различни държави и на международната професионална общност.

„Ние искаме да разширим публиката и да стигнем и до хора, които до този момент просто са чували за съвременно изкуство, но не живеят активно с него. Целта на събитието е да стигне и до тези хора, които знаят за съвременното изкуство, но не са толкова запознати“, посочи тя.

Петчленно международно жури от доказали се куратори и изкуствоведи – Теодора Константинова, Радослав Механджийски, Мартина Йорданова, Йохан Густавсон (Нидерландия) и Нина Кшайдер (Австрия), селектира галериите и колективите.

„На фокус са визуалните изкуства. Те обикновено са на фокус, когато говорим за събития от подобен мащаб. Art Fair имат принципно за цел да покажат и да създадат връзки между публики и частни галерии. В случая става дума за частни галерии, които се занимават с продажба на изкуство. Много се радвам, че вече има готовност подобно събитие да случи и тук, в София“, каза изкуствоведът и член на журито, селектиращо участниците Мартина Йорданова.

В основното изложение Sofia Art Fair ще представи 30 български и чуждестранни галерии и колективи, и над 60 автори.

Във форума са предвидени и съпътстващи събития, които се фокусират върху теми като изкуствения интелект и виртуалната реалност, хоризонтите и предизвикателствата, които технологията разкрива пред творците и културата.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights