14.06.2024 | 19:30

Преводачи от Чехия, Германия, Швеция, Полша и Румъния ще са резиденти в Къщата за литература и превод

Снимка: pixabay

Преводачите Ян Махей (Чехия), Елвира Борман (Германия), Хана Сандборг (Швеция), Хана Карпинска (Полша) и Ливия-Мария Нистор (Румъния) ще са резиденти в Къщата за литература и превод през следващите месеци. Това съобщават организаторите.

По думите им те ще прекарат творческия си престой в търсене на нови автори и заглавия за превод, които да предложат на подходящи издатели.

Ян Махей е преводач, българист и испанист, съосновател на издателство „Руна“. В момента Ян довършва превода на сборниците „Кедер“ и „Таралежите излизат през нощта“ на Йорданка Белева. По време на резиденцията си през месец май ще се запознае с работите на Емил Андреев, Евгени Черепов, Весела Ляхова, Галин Никифоров.

Елвира Борман е литературна преводачка от и на български. В неин превод са издадени творби на Георги Тенев, Федя Филкова, Тодора Радева, Тодор П. Тодоров, Наталия Делева, Йордан Д. Радичков, Ина Вълчанова, Здравка Евтимова, Емануил Видински. Има две номинации за литературната награда „Перото”, а през 2023 г. е наградена с отличия на Съюза на преводачите в България и Министерството на културата. 

В момента Борман работи върху превода на романа „Clair de lune“ на Жустин Томс, а по време на резиденцията през септември и октомври си ще се среща с колеги и автори, с които да запознае немскоезичната публика.

Хана Сандборг е преводачка, преподавателка и изследователка. Занимава се с литературен превод от 2014 г., а през 2023 г. превежда „Времеубежище” на Георги Господинов – първият издаден роман от български на шведски език след 1978 г. Сандборг живее в Тбилиси, където прaви докторантура в областта на грузинската лингвистика. В момента работи по превода на „Остайница” от Рене Карабаш. По време на резиденцията си през октомври и ноември Сандборг планира да се запознае по-добре със съвременната българска литература, посочват от Къщата за литература и превод.

Хана Карпинска завършва Славянска филология в Ягелонския университет в Краков със специалност български език и литература. Преподавала е български език в Българския културен център, работила е като редактор в издателства и като документалист в Института по славистика към Полската академия на науките. Превежда българска литература от над 30 години, фокус в работата ѝ е белетристиката и драматургията. Карпинска ще прекара творческия си престой в София през септември и октомври в търсене на бъдещи преводачески проекти и събиране на материали за сп. Twórczość.

Ливия-Мария Нистор е преводачка и преподавателка, доктор по съвременна българска литература на Букурещкия университет с дисертация върху съвременния български роман. Участва в летните семинари по български език, литература и култура във Велико Търново и София, провежда и научни стажове в университетите в София, Пловдив и Благоевград. Превеждала е пиеси, детски книги, поезия.

В момента Нистор работи по превода на стихосбирката „Преди да измият кръвта“ на Йордан Ефтимов, а по време на резиденцията си през ноември ще търси следващите творби и автори, които да преведе на румънски, посочват организаторите.

Резиденциите се осъществяват по проекта Archipelagos, съфинансиран по програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз и от националния фонд „Култура“, в партньорство със Столична община.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights