12.04.2024 | 20:11

Представители на 20 страни от Европа, Азия и Америка са потвърдили участие за кино и тв фестивал в София

Представители на 20 страни от Европа, Азия и Америка са потвърдили участие за 11-ото издание на кино и телевизионния фестивал „Славянска приказка“. Той ще продължи от 8 до 11 септември в арт център „Сити марк“ (София), съобщават организаторите.

Очакват се произведения на автори от България, Узбекистан, САЩ, Казахстан, Eгипет, Палестина, Русия, Северна Македония, Сърбия,  Гърция, Украйна, Молдова, Франция, Англия, Германия, Монголия, Китай, Южна Корея. По време на фестивалните дни са организирани безплатни филмови прожекции на заглавията от форума. Гала вечерта с раздаването на наградите е на 11 септември.

През четирите дни международно жури ще номинира и присъди основните награди в различните филмови категории. Председател на международното жури е продуцентът и кинорежисьорът от България Иван Тонев, почетен председател е проф. Ю. Сяоган, президент на Китайската академия за кино и тв сериали.

ОТКРИВАНЕ

В концертната програма при откриването ще участват детската вокална група „Здравец“ с художествен ръководител Леда Магерова Георгиева, маестро Валентин Стамов (пиано), маестро Иван Кръстев (цигулка), оперната прима Розалина Касабова, шоуменът и телевизионен водещ Алекс  Александров, танцов дует „Славянка“ от Украйна, композиторът и поп изпълнител Ники Захариев, Маргарита Писаренко – мецосопран, пианистката и хоров диригент Елеонора Кръстева, ансамбъл от Южна Корея с ръководител Сок Шин и солистите Сонг Джо Енг и Ким Ен Хо, поп и соул певицата Моника Кировска, художничката Светлана Захариева (Янка Чан), поетът Атанас Димов и актьорът Ганчо Александров – като водещ.

След концерта, по традиция, ще бъде показан документалният филм „Вяра“ на българския кинорежисьор от Франция Ивайло Иванов. Той  разказва за чудотворната икона на свети Георги в Хаджидимовския манастир.

– – – 

Фестивалът „Славянска приказка“ е учреден от акад. Димитър Димитров от Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) и от Елена Табанова-Димитрова – журналист, продуцент, кинорежисьор и член-кореспондент на БАНИ.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights