Представиха книгата „Това, което чух, видях и преживях“ на маестра Константина Петкова в Добрич

Снимки: РБ "Дора Габе"

На 4 май 2023 г. маестра Константина Петкова представи пред добричката публика автобиографичната си книга „Това, което чух, видях и преживях“. Директорът на библиотеката Теодора Денкова приветства авторката, като благодари за отдадеността към хората, професията и родния край и предаде специалните поздравления на кмета на град Добрич г-н Йордан Йорданов и заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ д-р Емилия Баева.

Фоайето на Регионална библиотека „Дора Габе“ се оказа тясно за многобройните почитатели на Константина Петкова. Откъсите от книгата, поднесени с много обич от нейни приятели, разкриха истинска панорама на културния живот в Германия, Швейцария, САЩ, Италия, разказаха за живота на един истински съвременен будител, с победите и трудностите, но и със забележителните срещи с велики творци от своето съвремие. Думите се редуваха с красивите музикални изпълнения на пиано и флейта на възпитаниците на СУ „Св. Климент Охридски“ от класовете на г-жа Детелина Захариева и д-р Росица Бояджиева – лауреати от национални и международни конкурси. Маестра Петкова разказа за случайните „неслучайни“ срещи в живота си, за примера, вдъхновението и източника на неизчерпаемата си енергия – своя баща.

Д-р Росица Бояджиева благодари за безрезервната обич и подкрепа и изпълни соло за флейта – любим на маестра Петкова откъс от операта „Орфей и Евридика“.

Известната оперна прима започва своята кариера още съвсем млада в хора на Русенската опера през 1958 г. Няколко години по-късно завършва оперно пеене в прочутата консерватория „Санта Чечилия“ в Италия, а след това специализира оперна режисура при Херберт фон Караян. След големите оперни сцени се завръща в село Пчеларово и превръща родния си дом в музикална школа за млади таланти и сцена за изявени певци, писатели, артисти и музиканти.

РБ „Дора Габе“ Добрич

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *