25.04.2024 | 17:27

Представяне книгата на д-р Владимир Калоянов „Цената на българщината в Таврия /1917-1945/

На 10 април 2024 /сряда/ от 17.30 часа в Регионална библиотека „Дора Габе“, д-р Владимир Калоянов ще представи дългогодишния си изследователски труд „Цената на българщината в Таврия (1917-1945 г.), София, издателство на БАН, 2022 г. Модератор на събитието – доц. д-р Димитър Маринов от ВСУ „Черноризец Храбър“ и с участието на Георги Чунчуков, инициатор на проявата.

В изследването са проследени основните периоди в демографското, икономическото и социалното развитие на българската етническа общност в Приазовието, Украйна, заселена там от Бесарабия в 1860 – 1862 г. Анализирани са причините, поради които българите търсят приют и препитание в Бесарабия и Таврия – вековното османско владичество и целенасочената политика на царска Русия, заинтересована от заселването и облагородяването на безлюдни територии. Впечатляващо е представена невероятната устойчивост, с която таврийските българи отстояват и съхраняват националната си идентичност и стремежа си към духовност. Чрез богат документален материал е акцентирано върху преживените от тях принудителни миграции, политически репресии, разкулачванията, глада 1921 – 1923 и 1932 – 1933 г., включително и завръщането на част от тях в СССР. Това поражда размисли относно цената на българщината за задграничните ни сънародници и за политиката спрямо българската диаспора.

Владимир Калоянов е таврийски българин, роден през 1954 г. в село Лозоватка, Запорожка област. Историк, поет и общественик от Таврия – д-р Владимир Калоянов е завършил Литературния институт „Максим Горки“ в Москва през 1981 г. и аспирантура в Института по история на БАН.
Член на Съюза на българските писатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights