Представят книгата „Империята на пошлостта“ на Кънчо Кожухаров в Добрич

Представяне на книгата „Империята на пошлостта“ на Кънчо Кожухаров – писател, разследващ журналист и преводач
Дата: 24 април 2023
Начало: 17.30
Място: Фоайе с пиано на библиотека „Дора Габе“ в Добрич

За книгата:
„ИМПЕРИЯТА НА ПОШЛОСТТА“ от Кънчо Кожухаров е увлекателно мултидисциплинарно изследване на Русия, руската култура, политика и манталитет.
В историческата част авторът прилага уникален метод за извличане на истината от трупаните в продължение на десетилетия и векове камари дезинформация за Руската империя, Съветския съюз и Руската федерация.
В културологичната част той анализира творби на най-известните автори, създали златния 19-и век на руската култура и предопределили мисленето и поведението на техните сънародници.
В лингвистичната част са съпоставени важни черти на руския и българския езиков конгломерат, които отразяват разликите в мисленето на двата народа.
В социопсихологическата и прогностична част Кожухаров синтезира направените преди това изводи и наблюдения, за да отговори на въпроса „Какво можем да очакваме от Русия и руснаците оттук нататък?“

За автора:
Кънчо Кожухаров е роден на 15 октомври 1950 година в София.Живее в Благоевград. Завършва ВМЕИ (Технически университет (София). Десет години работи във вестник „Направи сам”. След демократичните промени у нас издателствата го канят за преводач от английски, полски и руски език. Работи и като медиен консултант на пресцентъра в правителството на Симеон Сакскобургготски. Около година е PR на Българската асоциация по информационни технологии.
Кънчо Кожухаров е сценарист на редица научнофантастични и фентъзи комикси, най-известният от които е комиксът „Господарят на пръстените“ по трилогията на Дж. Толкин. Комиксът започва да излиза през 1989 г. в сп. „Дъга”, но през 1992 г. списанието фалира и затова той е публикуван само наполовина. Комиксът му „Happyending” излиза в Швейцария с предговор от Вацлав Хавел. Преди три години двамата с художника Симеон Асенов издават графичния роман „Папата, който спаси света“. Книгата обхваща целия живот на папа Йоан XXIII, който се явява късен продължител на делото на братята Кирил и Методий.
Дълго време Кънчо Кожухаров е на свободна практика като журналист, писател и преводач. Има преведени над 60 книги, автор е на девет, сред които романите „Последният лов на Кана” – съчетание от историческо криминале и психологически епос за кан Кубрат, „Факторът на добротата” и „Тракийският капан“. Автор е и на двутомника с журналистически разследвания и анализи „Кой какъв е в българската корупция”.
„Промяната, казва той, е най-важното нещо в живота, защото човекът, който е спрял да се променя, е мъртъв човек”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *