Представят над 70 икони, фрески и плакати на иконописеца Диан Костов в катедралата Вотивкирхе във Виена

Снимка: Диан Костов

Над 70 икони, фрески и плакати на българския художник и иконописец Диан Костов ще бъдат представени в катедралата Вотивкирхе във Виена, която е втората по големина в австрийската столица. Експозицията „Кръстопът. Цената на избора“ ще бъде открита на 16 май и се осъществява по покана на енорийския свещеник на Вотивкирхе – Йозеф Фаруджия.

Изложбата е разделена на три части, като включва и концептуална част, каза пред Радио София Диан Костов.

„Идеята за тази концептуална част е да пресъздаде динамиката на съвременността и духовността, която би трябвало да търсим в трудните времена, в които живеем. Хората, когато влизат в самата катедрала ще попаднат в едно кръгово кръстовище, като символ на пътищата, по които можем да поемем. Направили сме една „магистрала“, която е около 40 метра дълга, в северния кораб на храма Вотивкирхе и от двете страни ще има части от мои стенописи, икони, постери – големи около 4 м., които са свързани с изкушенията. Идеите, които сме се опитали да пресъздадем в инсталацията, са да са общочовешки“, обясни иконописецът.

В западната част или в централния кораб на храма, на специален материал ще бъде отпечатано изображението на Христос, с размери 7 на 11 метра.

Изложбата може да бъде видяна в катедралата Вотивкирхе до 29 май 2023 г.

Изтомник: БНР София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *