26.02.2024 | 10:10

Представят първата книга, разкриваща историята на графитите и уличното изкуство в София

На 21 декември от 19 часа в Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в София ще бъде дългоочакваната премиера на първата книга, разкриваща богатата история на графитите и уличното изкуство в София от 90-те години до днес. Книгата „SOFIA URBAN ART“ е от 256 страници, в които могат да се видят снимки, документални материали, преки разкази и статии. Изданието стъпва на дългогодишно изследване, събиране на архивни кадри, множество разговори с артисти и организатори. На представянето авторите и редакторите на книгата ще разкажат повече за процеса по създаването й. 

„В създаването на книгата не сме се ограничавали тя да бъде насочена само към феновете и активните участници в графитите и уличната култура, а към по-широка аудитория“, каза пред БНР Николай Бизев от екипа на Sofia Graffiti Tour.

„Графитите са навсякъде около нас и те несъмнено ни влияят. Самата книга проследява как се развиват от 90-те до днес“, отбеляза той в предаването „Хоризонт до обед“. В обобщение накрая сме се опитали да очертаем и какви са тенденциите, добави Бизев. По думите му пътят на графитите през годините не е бил лесен.

Една от целите на книгата е да направи постиженията на нашата сцена по-достъпни навън, посочи още той. И допълни, че книгата е двуезична, като така се цели тя да получи по-добър достъп за хората от чужбина. 

Друга цел на книгата е графитите да станат по-забележими и оценени. Идеята е да се покаже артистичната страна на рисуването на графити и да доближи читателя до света на тази субкултура, коментира още Бизев. 

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights