24.04.2024 | 14:44

Представят съкровището от Варненския некропол в рекламен филм

Снимка: Красимир Кръстев, Пресфото-БТА

Съкровището от Варненския халколитен некропол, част от което е и най-старото обработено злато в света, е представено в рекламен филм с продължителност 13 минути, съобщават от Община Варна. Инициативата е съвместна с Регионалния исторически музей и е по повод 50-ата годишнина от откриването на некропола. Кратката версия на видеото е достъпна в Youtube канала на общинския туристически сайт visit.varna.bg, поясни Соня Георгиева, директор на дирекция „Туризъм“.  

Филмът е част от инициативите, които общината и музея реализират през тази година. Както БТА вече съобщи, бе издаден и илюстрован албум „Златната древност на Варна“, предстои валидиране на пощенска марка. Фрагменти от съкровището са показани в две пътуващи изложби.

Във Варна се провежда и Международна научна конференция „Нови хоризонти в праисторията. 50 години от откриването на Варненския некропол“, в която участват 26 учени от шест държави. Те дискутират теми, посветени на проблемите на каменно-медната епоха в Западното Черноморие и съседните райони, появата и развитието на ранната металургия, особености на погребалните практики, възникването на властовите институции и социалната структура през халколита, уточняват организаторите.

Днес експерти от Варненския музей показаха на гостите некропола, където разкопките бяха възобновени преди година. За последните два сезона там са открити още 15 гроба, повечето на мъже. Взет е нов материал, който ще да бъде изследван генетично, за да бъдат установени евентуални връзки между хората, погребани в некропола. Това уточни ръководителят на проучванията д-р Владимир Славчев от РИМ – Варна.

ВАЛЕНТИНА ДОБРИНЧЕВА 

Източник: БТА 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights