13.06.2024 | 13:28

Представят филма „ПЪРВИЯТ“ за Борис Георгиев – Моката в Добрич

Кадър от филма

На 24 октомври от 17. 30 часа в кино „ИКАР“ Община град Добрич и Информационен център на министерството на отбраната представят филма „ПЪРВИЯТ“ с режисьор и сценарист Николай Чадаров и оператор Петър Георгиев. Това е филм за живота на първия български медалист от Олимпийски игри Борис Георгиев-Моката. 

На 2 август 1952 г. България се нарежда сред световните нации, успели да запишат името си в списъка с олимпийски медалисти. Това става възможно, след като боксьорът Борис Георгиев-Моката печели бронз на игрите в Хелзинки в категория до 75 кг. 

Борис Георгиев-Моката е роден през 1929 г. в Добрич. В боксовата си кариера многократният републикански шампион и носител на купа „Странджа“ записва 289 мача, 54 от които на международния ринг. През 1987 г. спортистът е удостоен със Сребърната огърлица на Международния олимпийски комитет МОК за заслуги към олимпийското движение. Тя му е връчена от тогавашния президент на организацията Хуан Антонио Самаранч. Именитият боксьор е отличен и с орден „Стара планина“. През 1996 г. е удостоен със званието Почетен гражданин на град Добрич. Моката си отива от този свят през януари 2017 г., на 87-годишна възраст.   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights