01.03.2024 | 23:30

Представят 36 акварелни творби на известната българска скулпторка и художничка Васка Емануилова

ВАСКА ЕМАНУИЛОВА - АКВАРЕЛИ

Експонират изложба на Васка Емануилова озаглавена “АКВАРЕЛИ”, на 2 февруари, петък, 18:00 часа в СБХ – София, Шипка 6, зала 1С. Изложба на Аукционна къща „Енакор“ и СБХ. Платната ще бъдат изложени от 2 – 10 февруари 2024 година.
Изложбата представя 36 акварелни творби на известната българска скулпторка и художничка Васка Емануилова (1905 – 1985). Сюжетите са пейзажи от околностите на родното ѝ място – село Комщица, Годечко.
Васка Емануилова е сред големите имена в съвременното българско изкуство. Тя оставя забележително творчество в областта на скулптурата, портрета, историческата и битовата композиция. Учи рисуване при проф. Цено Тодоров и скулптура при проф. Иван Лазаров в Държавната художествена академия. Още от момента на завършването Васка Емануилова участва в изложби на жени художнички. През 1931 става съосновател и член на Дружеството на новите художници и участва в много от организираните колективни художествени изложби. През 1939, в продължение на три месеца, специализира скулптура в Париж. От 1944 участва в почти всички общи художествени изложби на Съюза на българските художници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights