13.06.2024 | 14:03

Предстоят „Друмеви театрални празници“ (видео)

13 представления са селектирани за тазгодишното издание на фестивала „Друмеви театрални празници“. С организацията се занимава новото сдружение „Друмеви театрални празници“.
Трупите на Народния театър, „Сфумато“ и театрите от Русе, Габрово, Стара Загора, Ловеч, Благоевград, Сливен и Шумен ще вземат участие в тазгодишното издание на фестивала „Друмеви театрални празници“. Организатор на събитието е новото сдружение „Друмеви театрални празници“, тъй като старото „Нова българска драма“ е в ликвидация.
„Статутът на фестивала не е губен, за да се възстановява. Това трябва ясно да се разграничи. В методиката за финансиране на културни институции ясно е опоменато името на фестивала, което е „Друмеви театрални празници“ и неговият статут като такъв“, каза Илия Виделинов – директор на ДКТ “Васил Друмев”.
Журито тази година ще бъде с председател Лилия Абаджиева и членове – театроведите Елена Ангелова, Катерина Георгиева, режисьорът Катя Петрова и актьорът Пенко Господинов, драматургът Десислава Василева и Даниела Вичева от Община Шумен. Тази година право на глас ще има и един журналист.
„Тази година на изданието селекционери са театроведи. За представленията е Елена Ангелова, която избра 12 представления, сред които влизат спектакли на Народния театър, на “Сфомато”, а за драматургията е Екатерина Георгиева, която помоли за отсрочка, тъй като влязоха много пиеси в последния ден“, каза Десислава Василева -драматург.
В съпътстващата програма на фестивала са включени аудио-визуално детско представление, което е подходящо за малчугани с увредено зрение, както и 5-дневно творческо ателие на театър „Реплика“. Фестивалът ще бъде открит на 11 май – Деня на Шумен и ще продължи до 16 май, съобщава ТВ Шумен.

Вижте репортажа на ТВ Шумен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights